Hlava (1991)

Andrzej Zavada. Rozhlasová hra. Překlad Ján Vdovják. Odpovědný redaktor Oľga Duhanová. Zvuk Ernest Walzel, Liliana Šetovská. Režie Vladimír Rusko st.

Osoby a obsazení:  Herodes Antipas (Emil Horváth ml.), Pilatus Pontius (Michal Dočolomanský), Herodias (Soňa Valentová), Salome (Michaela Mikulášová), Jochanan (Pavol Mikulík), dvořan (Vladimír Minarovič), Antonius (Jozef Šimonovič), voják (Ján Šimonovič), hlasy stolovníků (Július Paluš, Ján Valentík, Gustáv Legéň, Juraj Predmerský).

Nastudoval Československý rozhlas Bratislava 11. 10. 1991. Premiéra 25. 12. 1991 (Rádio Slovensko 1, 16:30 h.; 58 min.).

Lit.: anonym: Hlava. In Rozhlas a televízia 52/1991 (článek). – Cit.: Herodes, Antipus, Pontius Pilatus, Herodias a jej dcéra Salome, Jochanan….. postavy z dejín a Biblie ožívajú v poľskej rozhlasovej hre Andrzeja Zavadu Hlava. Počas slávnostnej hostiny u Herodesa nám autor približuje myslenie a konanie jednotlivých postáv…

Herodes: Tunajší ľud čaká na najväčšieho z prorokov, Mesiáša, kráľa židovského.

Pilatus: Ktorého tvoj otec, Herodes Veľký, v Betleheme zavraždil spolu s ostatnými nemluvňaťami.

Herodes: Nie je to celkom isté. Rozpráva sa, že jeho rodičia stihli s ním utiecť do Egypta. A posledné správy hovoria, že človek, v ktorom daktorí vidia Mesiáša, sa objavil v Galilei. Putuje krajinou a vyučuje ľud. Zástup, ktorý ho nasleduje, rozrastá sa niekedy na niekoľko tisíc ľudí.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)