Jama (Jáma, 2018)

Milan Adamčiak. Experimentální rozhlasová hra inspirovaná texty a partiturami Milana Adamčiaka. Hudba autor, interpretuje soubor Cluster Ensemble (Ivan Šiller, Fero Király, Lenka Novosedlíková, Michal Matejka, Robo Kolář, Nikolaj Nikitin a Braňo Dugovič). Režie Ivan Šiller a Fero Király.

Účinkujú Anna Čonková, Peter Mazalan, Petra Fornayová. Dále účinkují přátelé a známí Milana Adamčiaka z obcí Podhorie a Banská Belá Jozef Poláčik, Ján Slašťan, Vendelín Ivanič, Michal Bosák a Gabriela Rafaelisová.

Natočeno 2018. Premiéra 20. 2. (Rádio Devín, 20.30 hod.).  Repríza 23. 2. 2018 (Rádio Devín, 21:30 h).

Video z natáčení

Lit.: anonym: Rozhlasová hra: Jama. Rozhlasová tvorba. In web Rádio Devín,  16. 2. 2018 (článek). – Cit.:  Hudobné, literárne, výtvarné a performatívne diela Milana Adamčiaka (1946 – 2017) boli predvedené na významných podujatiach doma i v zahraničí a zaradené do mnohých významných zbierok súkromných zberateľov, galérií a múzeí súčasného umenia. Ich autor, umelec a teoretik, prežil posledné dekády svojho života v ústraní, v malých obciach Podhorie a Banská Belá. Jeho dielo inšpirovalo zakladateľov Cluster Ensemble Fera Királyho a Ivana Šillera k vytvoreniu experimentálnej rozhlasovej hry. Pracujú v nej s Adamčiakovými textami a partitúrami ako aj výpoveďami priateľov a známych, ktorí v jeho blízkosti prežili posledné roky jeho života. Samotár Adamčiak žil v úzkom vzťahu so svojím okolím, s prírodou i ľuďmi a vytváral v ňom špecifické umelecké intervencie. Rozhlasová hra Jama reflektuje jeho umenie a vedie dialóg s prostredím, ktoré ho inšpirovalo. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)