Doloroso (1992)

Stanislav Gurka. Životopisná hra o bolestném dětství Ludwiga van Beethovena. Hudební spolupráce Dana Reková. Zvukově technická realizace Vladimír Mihálek a Miroslav Mlynka. Dramaturg Július Gajdoš. Režie Viliam Sýkora.

Účinkují Vladimír Müller, Igor Kováč, Pavol Mikulík, Emília Vášáryová, Jozef Cút, Terézia Kronerová, Eduard Vítek, Marián Gallo, Ján Géc, Oldo Zemánek, Juraj Hrčka, Daniel Matuška, Juraj Draxler, Jozef Šimonovič, Ján Valentík a Soňa Ulická.

Natočeno 1992. Repríza 11. 4. 1998 (Slovensko 1, 14:05 h.; 80 min.); 31. 3. 2018 (Rádio Devín, 13:00 h.); 14. – 19. 6. 2022 (SRo 8 Rádio Litera).

Pozn.: Nenechajte si ujsť rozhlasovú hru, ktorá zachytáva bolestné epizódy zo života hudobného majstra Ludwiga van Beethovena. Jeho život nebol ľahký, otec bol alkoholik, matka často chorá, zo šiestich súrodencov prežili len dvaja. S cieľom vychovať z Beethovena druhého Mozarta, učil otec syna hru na husliach a klavíri. Keď sa opitý vrátil z krčmy domov, nútil ho dookola cvičiť skladby až do noci, chlapec bol potom cez deň v škole unavený a nemohol sa sústrediť. Jeho frustrácia a vnútorný hnev neskôr dala svetu hudbu, aká nemá obdoby.  (anotace)

Lit.: anonym: Rozhlasové hry na víkend. Rozhlasová tvorba. In web Rádio Devín, 29. 3. 2018 (článek). – Cit.:  Literárne a dramatické Rádio Devín pozýva priateľov rozhlasových hier na stretnutia s tými najlepšími archívnymi rozhlasovými hrami zo Zlatého fondu Slovenského rozhlasu. Na víkend od 29. 3. do 1. 4. sme pre poslucháčov pripravili: (…)

Sobota 13:00h – Stanislav Gurka: Doloroso

Životopisná hra o bolestnom detstve Ludwiga van Beethovena. Jeho bolestné detstvo inšpirovalo autora Stanislava Gurku k vytvoreniu hry nazvanej Doloroso (dolorozo). (…)  

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)