Zločin a pokánie (Zločin a pokání, 1996)

Svetozár Hurban-Vajanský. Tragický příběh lásky, která se odehrává na vesnici v polovině 19. století. Dramaturgia Jana Hevešiová. Zvuk Imrich Adamko. Úprava a réžia Magda Grandtnerová.

Účinkují Andrej Hryc, Karol Machata, Vladimír Durdík, Michaela Čobejová, Kamil Kollárik, Magda Fejérová, Jakub Čamlík, Vladimír Kostovič a další.

Natočeno 1996 (60 min.). Reprízy 25. 4. 2018 (Rádio Litera, 16:00 h), 14. 2. 2018 (SRo 2 Rádio Regina).

Lit.: Šaráková, Lucia:  Konflikt dobra a zla.   Téma týždňa. In web Rádio Litera,  23. 4. 2018 (článek). – Cit.:  V Rádiu Litera sa budeme tento týždeň zamýšľať nad fenoménom zločinu a trestu, ale i nad tým, prečo je také nebezpečné relativizovať spravodlivosť. Postavy z túžby po lepšom postavení, peniazoch či manželstve sa neštítia povzbudiť druhých k vražde, alebo ju vykonať. S Franzom Kafkom pristaneme pri brehoch Trestaneckej kolónie. S izraelskou spisovateľkou Ajelet Gundar-Gašen budeme uvažovať nad témou korupcie a migrácie. Peter Karvaš nám v Zločine Dariny Pivoňovej odhalí odstrašujúce praktiky totalitného režimu. Rozhlasový opus Petra Janků nás prinúti klásť si znova a znova otázku viny, života, trestu, ale aj odpustenia a jeho ceny. Jeho hra pod názvom Tesár otvorí nanovo tému Slovenského národného povstania. Nebude chýbať ani vynikajúco spracovaná dramatizácia Dostojevského románu Zločin a trest. Karel Čapek v poviedke Zločin na pošte urobí brilantnú sondu do osudu poštárky, na ktorú narafičia spreneveru a tým ju doženú až k samovražde. Výborne napísaný a strhujúci je aj dramatický príbeh Svetozára Hurbana Vajanského Zločin a pokánie. Detektívne zimomriavky a vyšetrovanie vraždy budete môcť zažiť s Roaldom Dahlom. Priaznivci dobrej poézie sa môžu tešiť na verše Štefana Strážaya, Ewy Lipskej, Agda Bavi Paina a Jána Buzássyho. A veľmi príjemným spestrením aprílových dní bude Čapkova esej o Záhradníkovom apríli. (…) 

Výborne napísaný a strhujúci je dramatický príbeh Svetozára Hurbana-Vajanského Zločin a pokánie. Sledujeme tu osud osamelého muža, ktorý sa po smrti svojej ženy chce vrátiť k prvej láske z mladosti. Hlavný hrdina spácha v ošiali čin, ktorý mu nadlho zaťaží svedomie. Tragický príbeh lásky, ktorý sa odohráva na vidieku v polovici 19. storočia stvárnil Andrej Hryc, Karol Machata, Vladimír Durdík, Michaela Čobejová, Kamil Kollárik, Magda Fejérová, Jakub Čamlík, Vladimír Kostovič a ďalší. Dramatizácia bola uvedená v roku 1996, my ju vysielame od stredy.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)