Johana a továrna na sny (2018)

Hana Lehečková. Pohádka o dívce, která stojí před rozhodnutím, zda zůstat v dokonalé krajině snů nebo se vrátit zpátky ke své rodině. Hudba Ondřej Gášek. Zvukový mistr Dominik Budil. Produkce Radka Tučková. Dramaturgie Lenka Veverková. Režie Petr Vodička.

Osoby a obsazení: Alice Bransten (Johana), Marek Holý (Gabriel), Vanda Hybnerová (ředitelka), Simona Vrbická (maminka), Václav Kopta (tatínek), Radovan Klučka (komentátor), Václav Rašilov (Michael a drak), Pavel Tesař (Uriel), Viktor Dvořák (Rafael). Dále účinkují Tereza Dočkalová, Martin Dědoch, Lubor Šplíchal, Daniela Šišková, Michal Bednář, Miloš Mazal, Anna Schmidtmajerová, Vratislav Hadraba, Jakub Albrecht, Kryštof Rimský, Vít Maštalíř.

Natočeno 2018. Premiéra 6. 5. 2018 (ČRo 2 Praha, 13:04 h). Repríza 15. 9. 2019 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.); 17. 9. 2023 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.).

Lit.: anonym (= Veverková, Lucie?): Hana Lehečková: Johana a továrna na sny. In web ČRo 2 Praha, 6. květen 2018 (článek). – Cit.:

Když se vedení spolešnosti Sweet Dreams a. s. něco nezdá. Příběh o tom, že snít se dá jen do určité doby. (…)

Zdají se vám často sny? Pamatujete si nějaké? A už jste se někdy zamysleli nadtím, kdo vaše sny vyrábí? Kouzelné víly, malí trpaslíci nebo třeba roboti ve vaší hlavě? Možná to ještě nevíte, ale o sny se starají snovovci, zaměstnanci společnosti Sweet Dreaming a.s.

To oni celý den sedí u počítače a snaží se vymyslet nové revoluční zápletky, nápadité situace a překvapivé zvraty. Ve snech se totiž může stát cokoli – spolu s pytlíkem čipsů, kočkou Micinou a Hulkem můžete běžet vzduchem, bojovat proti strašidelným chodícím stromům, utkat se s obří vlnou, jež nese titul Miss karibská vlna 2015, či stát tváří v tvář obrovskému drakovi…

Co se ale stane, když se ředitelka prosperující firmy rozhodne, že sny jsou lepší než opravdový život, a nechá umíchat univerzální super-sen, ze kterého se lidstvo už neprobudí?

Dvanáctiletá Johana Šímová vede ve spaní celosvětový rekord. Nejradši by totiž prospala nejen celou noc a celý den, ale možná dokonce i celý svůj život! Její rodiče se totiž rozvádějí a ona uniká do světa snů, aby nemusela poslouchat jejich nekonečné hádky a dohadování. Johana tak stojí před obtížným rozhodnutím, zda zůstat v dokonalé krajině snů nebo se vrátit zpátky ke své rodině.

O autorce

„Sama pocházím z rozvedené rodiny a vím, jaký chaos může taková situace v hlavě dítěte vyvolat. Johana se vydává do říše snů a tohle dobrodružství jí nakonec umožní vyrovnat se se strašáky a obavami, které jí zmítají, aby mohla znovu najít cestu ke svým rodičům. Sny a fantazie jsou pro náš život důležité, protože nám pomáhají překonávat žitou realitu, která je často velmi tíživá,“ vysvětluje autorka pohádky Hana Lehečková, která pro rozhlas již napsala pohádku Eliáš Říha zachraňuje svět či Hajaju Co se děje v Podpostelí.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)