Kvítek štěstí (1981, 2019)

Květa Kuršová. Pohádka. Hudba Tomáš Vránek, řídí Jiří Váchal. Zvuk Jiří Kozelka. Záznam a střih Alena Vejsadová. Asistentka režie Marta Novotná. Dramaturgie Eva Košlerová. Režie Karel Weinlich.

Osoby a obsazení: Toník (Jan Hartl), Madlenka (Jana Boušková), Bedrníček (Zdeněk Kutil), saň (Slávka Hozová), růže (Hana Talpová), zvonek (Miroslav Masopust), kopřiva (Hana Štrůdlová), Drchnička (Helena Vrabcová) a další.

Natočeno v roce 1981. Premiéra na festivalu Prix Bohemia 1981. Obnovená premiéra 15. 7. 2018 (ČRo 2 Praha, 13:00 h.; 47 min.). Repríza 1. 5. 2024 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.).

Vydala Radiotéka, leden 2019 (MP3).

Lit.: anonym:  Květa Kuršová: Kvítek štěstí. In web ČRo 2 Praha, 15. 7. 2018 (článek). – Cit.: Přinesou Toníkovi semínka z kvítku štěstí skutečné štěstí? A jak si se vším poradí jeho milovaná Madlenka? Kde hledat to pravé a skutečné štěstí?

Když vykvete kvítek štěstí, královna květin rozfouká jeho semínka po světě. Kdo bude o rostlinku dobře pečovat, tomu kvítek pokvete. Toník je trochu morous a nechce se mu dřít na poli pro pár brambor na loupačku. Rozhodl se proto vyhledat královnu květin a poprosit ji o kouzelný kvítek, aniž by si uvědomil, že štěstí má přímo pod nosem…

Jeho Madlenka totiž umí všechno: navaří, napeče i růže vypěstuje. Cestou za štěstím potká Toník skřítka Bedrníčka, který mu ukáže kořen návratníček, a taky malou saň Soničku, které se každý lekne, ale ona je hodná a Toníkovi prokouše kamenitou cestu do království květin. Královna květin slíbí darovat semínko, ale Toník musí nejdřív zrýt úhor a vypěstovat na něm brambory. Podaří se mu to?

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)