Víno vinovaté (1983)

Stanislav Štepka. Kabaretní pásmo Radošinského naivného divadla. Redakce Eva Brogyányiová. Zvuk Ľuboš Klásek. Režie Mikuláš Bugár.

Účinkují členové Radošinského naivného divadla.

Připravil Československý rozhlas v roce 1983 (43 min.). Reprízy 4. 7. 2017, 8. 7. 2017 (SRo Rádio Pyramída).

Lit.: (anonym): Stanislav Štepka: Víno vinovaté. In web SRo 4. 7. 2017 (anotace). – Cit.: Kabaretné pásmo Víno vinovaté v podaní Radošinského naivného divadla hovorí o tom, ako Radošinci na bicykloch niesli v súdkoch víno na anglický kráľovský dvor, lebo kráľovná si ho mimoriadne obľúbila. A preto radošinské víno nemohlo chýbať ani na chystanej svadbe jej syna – princa a následníka trónu.

Stanislav Štepka, autor a principál Radošinského divadla, dokázal i v tejto komédii povýšiť fiktívny komediálny príbeh na umeleckú metaforu, odhaľujúcu pravdu o živote a človeku. Rovnako ako v ostatných Štepkových „smutno-smiešnych“ hrách aj vo Víne vinovatom využíva komické prvky ľudového ochotníckeho divadla na dosiahnutie umeleckého zážitku. Opiera sa pri tom o originálne herecké kreácie tímu svojich hercov.

Tento typ divadla je jedinečným slovenským fenoménom obsahom i formou a už roky žne úspech. Štepka adaptoval hru aj pre rozhlas a film. V roku 1983 reláciu pripravili do vysielania redaktorka Eva Brogyányiová a režisér Mikuláš Bugár.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)