Mladé letá (Mladá léta, 1956)

Martin Kukučín. Rozhlasová dramatizace prózy. Rozhlasová úprava Ján Kákoš. Režie Oto Varečka.

Účinkují Karol Čertík, Ivan Mistrík, Rudolf Velický, Mária Hájková, Peter Mikulík, Marta Černická, Ján Kramár, Michal Belák, Ján Koštial, Július Vašek a Bohuš Ujček.

Připravil Československý rozhlas v roce 1956 (91 min.). Repríza 12. 5. 2018 (SRo Rádio Pyramída).

Lit.: (anonym): Martin Kukučín: Mladé letá (1956). In web SRo 10. 5. 2018 (anotace). – Cit.: V druhej polovici mája si pripomenieme 90. výročie úmrtia spisovateľa Martina Kukučína. Bol najvýznamnejším predstaviteľom slovenského literárneho realizmu, zakladateľom modernej slovenskej prózy. Jeho myšlienkové i umelecké dozretie v najvýznamnejšieho prozaika na prelome 19. a 20. storočia konkretizuje celý rad excelentných poviedkových a novelistických textov. Jedným z nich je aj novela Mladé letá z roku 1889. Spisovateľ a literárny vedec Ondrej Sliacky o Kukučínovom diele zo študentských čias napísal:

„Tak ako kedysi zaujali svojho prvého čitateľa, ktorým bol Kukučínov spolubývajúci v Prahe, tak si Mladé letá prečítali a zabávali sa na nich celé generácie mladých čitateľov. Ľúbostné zápolenie dvoch revúckych študentov ich uchvacovalo svojou životnou presvedčivosťou, psychologickou hodnovernosťou i poetickosťou podania. V tomto ohľade sú Mladé letá viac než len nostalgickým návratom do veľkorevúckeho obdobia Kukučínovho života. Je to jedinečná báseň v próze, óda na mladosť, ktorá je vlastne citovým kódom mladosti.“

Prózu Martina Kukučína pre rozhlas upravil Ján Kákoš a rozhlasovú hru naštudoval a v roku 1956 nahral režisér Oto Varečka. Účinkujú: Karol Čertík, Ivan Mistrík, Rudolf Velický, Mária Hájková, Peter Mikulík, Marta Černická, Ján Kramár, Michal Belák, Ján Koštial, Július Vašek a Bohuš Ujček.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)