Zmenka na slovo (Směnka na slovo, 2001)

O. Henry. Rozhlasová groteska. Rozhlasová úprava Mojmír Groll. Hudební spolupráce Katarína Bielčíková. Zvuk Eva Irmanová, Peter Hájek. Redakce Tamara Chlebová. Režie Pavel Gejdoš.

Účinkují Milan Bahúl, Dušan Szabó, Vladimír Minarovič, Ján Valentík, Soňa Ulická a Jozef Švoňavský.

Připravil Slovenský rozhlas v roce 2001 (27 min.). Repríza 20. 7. 2018 (SRo Rádio Pyramída).

Lit.: Chlebová, Tamara: Zmenka na slovo – groteska na motívy O. Henryho. In web SRo 10. 7. 2018 (anotace). – Cit.: Americký spisovateľ O. Henry (1862-1910) sa preslávil krátkymi poviedkami o obyčajných ľuďoch. Prezývali ho „americký Čechov“. Na konci väčšiny poviedok (napísal ich vyše 600) dochádza k prekvapujúcemu zvratu deja a pointe. Keď písal poviedku Pôžička o sprenevere peňazí, vedel, o čom hovorí, sám totiž za spreneveru sedel päť rokov vo väzení.

Hlavný hrdina Tom Merwin sa rozhodne svoje prechodné finančné problémy riešiť nelegálnou pôžičkou, veci sa však, samozrejme, vyvinú inak. Scenárista Mojmír Groll prevzal tento motív O. Henryho poviedky a zvýraznil absurditu konania „čestného zlodeja“ nielen lexikálne, ale aj ďalšími peripetiami. V rozhlasovej groteske Zmenka na slovo, ktorú v roku 2001 naštudoval režisér Pavel Gejdoš, účinkujú: Milan Bahúl, Dušan Szabó, Vladimír Minarovič, Ján Valentík, Soňa Ulická a Jozef Švoňavský.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)