Podivuhodný príbeh Petra Schlemihla (Podivuhodný příběh Petra Schlemihla, 2018)

Adelbert von Chamisso. Rozhlasová dramatizace Jaroslav Rozsíval. Dramaturgie Beata Panáková. Zvukový mistr Stanislav Kaclík. Hudební dramaturgie Lýgia Vojtková. Režie Jaroslav Rozsíval.

Osoby a obsazení: Peter (Ján Gallovič), Šedivec (Juraj Predmerský), Bendel (Miroslav Trnavský), Fany (Lucia Hurajová), Mína (Zuzana Jurigová Kapráliková). Dále účinkují Andrej Hryc, Jozef Šimonovič, Soňa Ulická, Přemysl Boublík, Dagmar Sanitrová, Laco Kerata, Alfréd Swan, Eva Galandová, Lucia Vráblicová a členové Detskej rozhlasovej dramatickej družiny.

Natočeno 2018. Premiéra 10. 11. 2018 (Rádio Devín, 13:00 h.; 53 min.).

Pozn.: Rozhlasová hra pre celú rodinu. Jedna z najznámejších noviel nemeckej literatúry predminulého storočia, ktorá preslávila svojho autora takmer po celom svete. Chamisso v nej zobrazuje osudy muža, ktorý predal diablovi za zlato vlastný tieň a tak sa navždy vyradil z ľudskej spoločnosti. Je nútený blúdiť osamelo v pološere, strážiť sa svetla i slnka a zakaždým, keď sa chce pripojiť k ľuďom, stretne sa s niekým, kto mu jeho nešťastie pripomenie. Stratí priateľov, lásku i radosť a podlieha už takmer smútku opustenosti, z ktorého mu žoky zlatiek nemôžu pomôcť, keď si konečne uvedomí, že jeho jedinou záchranou je pripútať sa k prírode.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)