Der Stich (Bodnutí, 1987)

Ernst Jacobi. Rozhlasová hra. Zvuk Alwin Sauter. Režie Alfred Pittertschatscher.

Osoby a obsazení: Helmut (Heinz Filges), Václav (Bohumil Bezouška), Inge (Regina Fritsch), policista (Eugen Fillo).

Nastudoval ORF-OÖ (Neuproduktion) v roce 1987. Premiéra 1. 11. 1987 (NP, 60 min.).

Pozn.: „Böhmische Dörfer“ sind nicht nur geographische Örtlichkeiten, sie stehen auch als Synonym für etwas, das einem fremd ist, das man nicht versteht, wo man sich nicht auskennt und einem gleichsam die Orientierung fehlt. Inge und Helmut sind ein Ehepaar aus dem Westen, das die „böhmischen Dörfer“ jenseits der Grenze besucht. Dabei begegnen sie Vaclav, dem nachgesagt wird, er habe „einen Stich“, er sei also verrückt. Tatsächlich hat Vaclav einen „Stich“ – einen Kunstdruck… Das Hörspiel ist der Versuch, den anderern, von dem man sagt, er habe „einen Stich“, zu verstehen. (anotace)

Pittertschatscher, Alfred: Z hledání Kratochvíle. In web Kohoutí kříž, b. d. (článek). – Cit.: (…) A pak jsem se seznámil s oním slavným a nadaným hercem, kterého mi představil Walter Pilar. Výborný mim a kumštýř, kterého jsem stihl obsadit do několika rozhlasových her a jednoho filmu, než zemřel na následky cukrovky. Vyprávěl mi, že musel o každém našem setkání podat zprávu bezpečnosti a detailně vyprávět, co jsme si spolu na Západě povídali. Ten slavný herec se jmenoval Bohumil Bezouška, v ČSSR byl za dob komunismu televizní hvězdou, pak se mu dařilo hůř, což se dalo vyposlouchat z jeho ironických politických vtipů. První impuls k jeho obsazení dala rozhlasová hra Ernsta Jacobiho, kterého jsem znal od doby, kdy Vojtěch Jasný zfilmoval hru „Alexander März“ od Heinara Kipphardta. V Jacobiho hře ztělesnil Bohumil velkolepým způsobem hlavní roli a Ernst Jacobi později napsal ještě jednu hru, která se jmenovala „Der Stich“ (tj. „Bodnutí“). Odehrávala se v Čechách a já do ní obsadil Bohumila. Jacobi si tu hrál s českými pověstmi. Jacobi si pak málem koupil v Čechách dům a žil potom delší čas v Mühlviertelu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)