Můj bratr, má princezna (2019)

Catherine Zambon. Rozhlasová hra. Přeložila Natálie Preslová. Hudba a zvukový design Stanislav Abrhám. Mistr zvuku Radim Dlask. Dramaturgie Zuzana Vojtíšková. Režie Josef Kačmarčík.

Účinkují Matěj Viták, Jaroslava Pokorná, Alice Luise Bransten, Lucie Štěpánková, Vasil Fridrich, Jan Köhler a Matěj Převrátil.

Natočeno 2019. Premiéra 2. 2. 2019 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.; 36 min.) v cyklu Rozhlasová hra pro celou rodinu.

Pozn.: Pětiletý Alayn nemá rád fotbal, zato se rád obléká do kostýmu víly, který patří jeho starší sestře. Ostatní kluci ho nemají rádi, protože se chová jako holka. A jeho sestra Nina se i pro něho pokouší zjistit, jaké vůbec mají holky místo na světě. Hra určená dětem od pěti let otevírá složitá témata, o kterých se u nás nemluví, natož s dětmi. (anotace)

Pozn: Hra se dostala na shortlist Prix Italia 2019.

Lit.: Vojtíšková, Zuzana: Catherine Zambon: Můj bratr, má princezna. In web ČRo 2 Praha, 2. únor 2019 (článek). – Cit.: Hra o jinakosti, která vzbudila ve Francii diskuse a nakonec byla zařazena francouzským ministerstvem školství na oficiální seznam doporučené literatury pro žáky základních škol.  (…)

Pětiletý Alayn má rád kytky a ptáky. Pořád si hraje na vílu a ještě ke všemu ho baví nosit dívčí šaty. Matka si s jeho chováním neví rady, chce vzít syna k doktorovi: co když je Alayn nemocný? Otci je to tak trochu jedno, má svou práci a nic moc jiného ho nezajímá. Ať už je to, jak chce, Alayn je pro ostatní lidi zvláštní. Za jeho jinakost je však výsměchem a šikanou trestána Alaynova třináctiletá sestra Nina.

Nina má bratra ráda a za nic nasvětě by nedopustila, aby mu někdo ublížil. Názor nezmění, ani když jí spolužáci kvůli němu ponižují a fyzicky napadají. Touží po porozumění rodičů, ale ti ji neumějí naslouchat. Nátlak spolužáků nakonec nevydrží a uteče ze školy, nevrátí se domů, prostě zmizí.

Alaynovi se zdá, že se ztratila do své básně, kterou napsala. Nina ve skutečnosti našla úkryt v garáži svého kamaráda. Právě tam ji objeví otec a dva spolužáci. Dokáží aspoň teď Ninu a Alayna nějak podpořit? Hra vyznívá smířlivě, je však jasné, že společenská tolerance jinakosti je velmi složitým problémem, který se rozhodně nevyřeší jednoduchým mávnutím kouzelné hůlky.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)