Celkom preduchovnelá história (Celkem předuchovnělá historie, 2019)

Ivica Ruttkayová. Původní rozhlasová hra. Produkce Silvia Lukáčová. Hudební dramaturgie Ludmila Hodulíková. Mistr zvuku Ľubica Olšovská. Dramaturg Štefan Timko. Režie Jana Strnisková.

Účinkují Judita Hansman, Dagmar Sanitrová, Zuzana Porubjaková a Ivan Vojtek mladší.

Natočeno 2019. Premiéra 5. 3. 2019 (SRo Rádio Devín, 20:00 h.; 48 min.).

Smlouva s autorkou o dílo

Lit.: anonym: Celkom preduchovnelá história. In web SRo Archív Extra, 5. 3. 2019 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.: Pôvodnú rozhlasovú hru Ivice Ruttkayovej tvoria monológy troch generácií žien – troch bosoriek. Sú obrazmi ich každodenného života, frustrácií a problémov, ale i bežných banalít, na ktoré nahliadajú s vedomím istej osudovosti – ezotericky podfarbeným pohľadom všadeprítomnej existencie duchov a nadprirodzenosti, ktorá sa vplieta do reality životov postáv. Autorka ich sleduje s nadhľadom až iróniou. Svet je globálny rovnako ako „preduchovnelé“ vedomie univerzálneho ženského vedomia. Tak sa žena z tretieho sveta, s ktorou sú tri generácie žien prepojené cez artefakty konzumného života – výrobok šampónu s africkými prísadami, obrázkom na igelitke a pod. na krátky, dramatický okamih, prepojí s ostatnými postavami v ich svete, aby sa opäť rozplynula v nenávratne jednotného časopriestoru, bez toho, aby do života troch žien svojím príbehom akokoľvek zasiahla.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)