Nikto ťa nepočuje (Nikdo tě neslyší, 1986)

Stanislaw Lem. Rozhlasová hra pro mládež. Dramatizace Vlado Stojiljković. Překlad Mirjana Šišoláková. Hudba Víťazoslav Kubička. Dramaturg Ľuboš Machaj. Hudební dramaturgie Dana Reková. Zvuková a technická spolupráce Alojz Janeček, Peter Janík a Július Žigarčik. Režie Táňa Tadlánková.

Osoby a obsazení: Atar (Vladimír Obšil), chlapec (Róbert Roth), kapitán lodi (Marián Zednikovič), učitelka (Kamila Magálová), otec (František Kovár), milicionář (Boris Farkaš), žena (Oľga Zöllnerová), pumpař (Eduard Bindas), vrátný (Gustáv Legéň) a papoušek (Ľuboš Machaj).

Natočeno 1986. Repríza 8. 3. 2019 (SRo Rádio Junior, 13:00 h.; 39 min.); 11. – 17. 10. 2023 (SRo Rádio Junior).

Lit.: Vlasková, Rozália – Dianišková, Veronika: Týždeň veselice. Téma týždňa. In web SRo Rádio Junior, 26. 2. 2019 (článek). – Cit.: (…)  20. februára 1999, teda pred dvadsiatimi rokmi, vyletel do vesmíru prvý slovenský kozmonaut. Na orbitálnu stanicu Mir si niesol šesť vedeckých úloh. Pri príležitosti tohto výročia si u nás vypočujete aj jeden vesmírny príbeh. Bude o výskumníkovi, ktorý odletí na cudziu planétu. Prichádza v mieri a túži spoznávať… ľudí. Áno, náš hlavný hrdina Atar je predstaviteľom aldebaranskej výskumnej skupiny. Je teda mimozemšťan, ktorý sa snaží nadviazať spojenie s naším svetom. Po celý čas komunikuje aj s kapitánom lode. Keďže sa mu podarí pristáť uprostred zoo, jeho prvou vážnou úlohou bude zistiť, ktorí z tých všetkých zvláštnych tvorov sú vlastne ľudia. Napokon sa skamaráti s jedným chlapcom. Ako však dopadne jeho misia? Ako Atara prijmú dospelí? Pochopí snaženie maličkého Aldebarančana aspoň chlapcov otec? Alebo jeho učiteľk)? Hru pre deti Nikto ťa nepočuje zdramatizoval srbský autor Vlada Stojiljković podľa knižnej predlohy (Invázia z Aldebaranu) svetoznámeho poľského spisovateľa, lekára, filozofa a futurológa Stanisława Lema. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)