Fantom betonovýho smradu (2019)

Jiří Ondra. Rozhlasová hra. Hudba Tomáš Alferi. Zvukový design Ondřej Gášek. Zvuk Jitka Kundrumová. Dramaturgie Zuzana Vojtíšková. Režie Jiří Ondra.

Účinkují Anita Krausová, Jiří Štrébl, Eva Salzmannová, Miroslav Krobot, Václav Hoskovec, Libor Vacek, Stela Chmelová, Jitka Raková, Richard Fiala, Michal Dudek a Petr Pochop a Mikuláš Převrátil.

Natočeno 2019. Premiéra 21. 4. 2019 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.).

Lit.: Vojtíšková, Zuzana: Jiří Ondra: Fantom betonovýho smradu. In web ČRo 2 Praha, 21. duben 2019 (článek ). – Cit.: Rozhlasový komiks z betonového hřiště. Hra o odvaze a strachu s Anitou Krausovou, Miroslavem Krobotem, Evou Salzmannovou a dalšími.  (…)

Na betonovém hřišti je plácek na volejbal, pískoviště a bouda staré báby Demlové. Děti se tajemné správkyně areálu trochu bojí: vyšívá dečky s epitafy pro zemřelé psy, říká se o ní, že krade děti a zakopává je pod zem.

Vincentovi nedávno zmizeli dva kamarádi, s nimiž hrál volejbal. Rodiče sice tvrdí, že se odstěhovali za město, ale Vincentovi se to nezdá. Jednoho dne potká na hřišti Luisu, která se před pár dny přistěhovala do betonového smradu z vesnice a pořád kreslí komiksy.

Luisa se s Vincentem skamarádí a společně začnou bránit hřiště, které chce podnikatel Omelka přebudovat na parkoviště. Děti se kvůli tomu spojí i s bábou Demlovou, přestože mají strach.

Demlová pro ně nachystá zkoušku odvahy: musejí projít starým tunelem pod řekou, kde žijí potkani. A možná se v tomhle temném, vlhkém a nehostinném místě skrývá ještě něco horšího…

Lit.: Fajmon, Kamil: Hmmmm, to je ale zajímavá hra. Sice jsem k ní přistupoval s obavami, ale potěšila!!!! In Facebook, 21. 4. 2019 (status). – Cit.:  Mísení žánrů – detektivka, napínavý horor, společenské téma … a přesto to pěkně drží pohromadě. K tomu moderní design odrážející se např. v lehce praštěných komixech v tom dobrém slova smyslu s tradičnějšími postupy – opět moc hezká kombinace. No a samozřejmě uvěřitelné herecké výkony. Krása!!!!

Škoda jen, že takových her bude vznikat čím dál méně, když se dětská řada, v níž můžou vznikat nová dramatická díla, omezila jen na ubohý jeden vysílací čas. Takhle bude rozhlas – bohužel, vůči mladým pozadu ještě mnohem víc. Zároveň je zajímavé sledovat, jak mnoho externích režiséřů, kteří jen tu a tam něco v rozhlase režírují, jsou oproti kmenovým – samozřejmě i mezi kmenovými naštěstí existují výjimky, nakloněni přemýšlet o tom, co chtějí zvukem vyjádřit a uvažují nad tím, které prostředky jsou pro inscenaci vhodné a zbytečně a hloupě to nepřehánějí s reálismem a přesyceným zvukovým designem. Přece jen – všechno tu už bylo a jen ti, kteří nemají naposloucháno, si myslí, jak tím jejich sounddesignem objevili něco nového a zapomínají, nebo neví, jak se točily hry v 50. letech (ostatně – ty jejich postupy jsou těm 50. letům dosti podobné).

No, zkrátka Fantoma betonovýho smradu fakt moc doporučuju!!!!

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)