Amore (2019)

Ján Mikuš. Původní rozhlasová hra. Dramaturgie Mária Danadová. Hudební redaktor Ján Fiala. Zvuk Peter Janák. Hudba, režie Ján Mikuš.

Osoby a obsazení: Attila (Juraj Smutný), Sofia (Ivana Kivaderová), farár (Viliam Hriadeľ), mladý kňaz (Daniel Výrostek), dôchodkyňa Uršula (Alena Sušilová), chlapci (Jakub Kováč, Milan Jareš).

Nastudovala Banská Bystrica v roce 2019 (55 min.). Premiéra 28. 5. 2019 (SRo Rádio Devín, 20:00 h.). Repríza 31. 5. 2019 (SRo Rádio Devín, 21:00 h.); 7. 11. 2022 (SRo 8 Rádio Litera, 00:30 – 01:27 h.).

Lit.: anonym: Rozhlasová hra: Ján Mikuš – AMORE. Rozhlasová tvorba. In web SRo Rádio Devín, 22. 5. 2019 (anotace). – Cit.:  Pôvodná rozhlasová hra Jána Mikuša: AMORE prináša mozaiku troch príbehov, ktoré sa pretnú v jeden osudový okamih. Otvára zásadné témy ako tolerancia, fašizmus, či popieranie holokaustu. Pôvodná rozhlasová hra AMORE je však autorov fikciou, osoby a miesta sú vymyslené.

„Niet zákonov, je iba láska. Odložme preto skutky tmy a odblečme sa v zbroji svetla. Vo svetle života niet zákonov, niet prikázaní, je len jedno jediné, láska.“ (…)

Lit.: Šaráková, Lucia: Inakosť v nás i okolo nás. Téma týždňa. In web SRo Rádio Litera, 6. 11. 2022 (článek). – Cit.: Tento týždeň budeme hľadať rozdiely, ktoré nás spájajú. Odlišnosti, ktoré sú našou devízou, robia z nás jedinečné bytosti a mali by sme na nich stavať, nie ich skrývať. Naša téma sa bude krútiť okolo tolerancie, akceptácie a čarovných slovíčok, ktoré teoreticky ovládame, ale keď ich treba použiť v praxi, zostávame často prekvapení z množstva predsudkov v nás naukladaných. Vitajte v novom týždni na Litere, v ktorom sme si všetci rovní, slobodní, multikultúrni, pospájaní viacerými priesečníkmi. Stačí len štipka snahy porozumieť. (…)

Pôvodná rozhlasová hra Jána Mikuša Amore prináša mozaiku troch príbehov, ktoré sa pretnú v jeden osudový okamih. Otvára zásadné témy ako tolerancia, fašizmus, či popieranie holokaustu. „Niet zákonov, je iba láska. Odložme preto skutky tmy a odblečme sa v zbroji svetla. Vo svetle života niet zákonov, niet prikázaní, je len jedno jediné, láska.“ (…)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)