Pieseň piesní za čias holokaustu (Píseň písní v době holokaustu, 2019)

Ľubomír Feldek – Víťazoslav Kubička. Hudebně-dramatická kompozice. Hudba Víťazoslav Kubička. Zpěv Eva Šušková. Produkce Ľudmila Sabová. Spolupráce Anna Žideková. Hraje Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, dirigent Adrian Kokoš. Hudební režie Emil Nižňanský. Hudební dramaturgie Matúš Wiedermann. Zvuk Hubert Geschwantner, Peter Pištek. Dramaturgie Beata Panáková. Režie Milena Lukáčová.

Osoby a obsazení: vypravěč (Ivan Romančík), Roman (Martin Hronský), Judita (Táňa Pauhofová). Dále účinkují Miroslav Trnavský, Vladimír Černý, Roman Ferienčík,  Ján Gallovič, Přemysl Boublík, Ján Mistrík, Eva Matejková, Lucia Vráblicová, Miroslava Drínová, Roman Matisko, Lucia Hurajová, Ladislav Konrád, Mária Landlová, Dušan Kaprálik.

Natočeno 2019. Premiéra 26. 10. 2019 (SRo 3 Rádio Devín, 13:30 h.; 56 min.). Repríza 14. – 19. 5. 2020 (SRo Rádio Litera).

Plánovaná repríza 30. 10. 2019 (SRo 3 Rádio Devín, 21:30 h.) odvysílána nebyla – pro změnu programu v souvislosti s úmrtím Zuzany Bakošové-Hlavenkové.

Pozn.: „V záhradnej reštaurácii vo Viedni je príjemne, promenádny orchester hrá viedenský valčík, ľudia sa bezstarostne prechádzajú, na terase popíjajú kávu, víno, či limonádu, niektorí tancujú. Len jedno z dievčat sedí osamelo pri záhradnom stolíku a čosi číta. Od druhého stolíka ju pozoruje takisto osamelo sediaci mladík. Ich oči sa stretnú…“ Biblická Pieseň piesní sa odohráva v biblickej krajine a v biblickom čase. Náš príbeh sa odohráva o pár tisíc rokov neskôr – v prvej polovici dvadsiateho storočia, uprostred Európy.  (anotace)

Lit.: anonym:  Pieseň piesní za čias holokaustu. Rozhlasová tvorba. In web SRo Rádio Devín,  21. 10. 2019 (článek + ukázka k poslechu). – Cit.: (…) V hudobno-dramatickej kompozícií sa ako kontrapunkt odvíjajú príbehy, ktoré delia tisícročia. Staroveký lyrický príbeh Šalamúnovej piesne a dramatický príbeh odohrávajúci sa v dvadsiatom storočí, v tragickej dobe druhej svetovej vojny. Poézia pripisovaná vládcovi Šalamúnovi, ktorý je symbolom múdrosti, vzdáva hold láske a kráse, lyrickým a ušľachtilým jazykom rozpráva o večne sa opakujúcom zázraku životodarného citu. Láska sa rodí znovu a znovu, príbeh lásky sa v rôznych podobách opakuje v celej histórii ľudského rodu. Aj keď sa v dobe temna končí tragicky, jeho posolstvo je večné: láska je silnejšia ako smrť. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)