Frumoasa adormită și trezită (Probuzená Šípková Růženka, 2019)

Alexandra Ares (Grigorescu). Rozhlasová hra. Režie Diana Mihailopol. Záznam a střih Robert Vasiliţă. Režie studia Milica Creiniceanu. Hudební režie Patricia Prundea. Zvukový mistr ing. Mirela Georgescu. Redakce a produkce Domnica Ţundrea.

Účinkují Rodica Mandache, Nicoleta Lefter, Marius Bodochi, Dan Aştilean, Ionuţ Grama, Liviu Lucaci, Angela Ioan, Antonia Neumark, Crenguţa Hariton, Cezar Antal, Magda Duţu, Emanuel Varga, Laur Bondarenco.

Natočeno 2019. Premiéra 7. 11. 2019 (Radio România Cultural, 19:00 h).

Lit.: anonym: Alexandra Grigorescu Ares – Frumoasa Adormită Și Trezită (2019). In web Teatrula Microfon, b. d. (listopad 2019) (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  „Frumoasa adormită și trezită” este o tragedie modernă, ca un vaudeville social, indirect fiind o piesă politică cu o atingere neofeministă și absurdă, venită parcă din „Opera de trei parale” a lui Bertold Brecht, din „Cronicile lui Heidi” de Wendy Wasserstein sau din „Cum gândește Amy” de David Hare. Piesa scrisă de Alexandra Ares (Grigorescu) este povestea Ondei, un studiu al căutării unei tinere fete a bărbatului potrivit și a propriului adevăr. De asemenea se regăsește tema schimbării aspirațiilor și a puterii femeilor în ultimii 20 de ani.

Piesa începe exact după căderea comunismului și se termină 15 ani mai tărziu, la New York, urmărind viața Ondei în trei acte, fiecare petrecându-se la distanță de 7 ani unul de celălalt (din 1990 în 1997 și apoi în 2005). Piesa face un studiu paralel între momentul zero din viața unei tinere femei și a noii societăți post-comuniste și a tuturor problemelor ce derivă de aici. Se învârte în jurul dinamicii dintre Onda și alegerile ei schimbătoare de femeie, inocența (din primul act), pofta și păcatul (în actul al doilea) și răscumpărarea și rămânerea fidelă ei înseși indiferent de cost (în cel de-al treilea act).

Complotul este condus de alegerile în dragoste ale Ondei, de relația ei cu Paul (soțul ei convențional bogat), Keev (excentricul ei iubit), Jack (cel mai bun prieten) și Sam (alter ego-ul ei din New York). Piesa explorează, de asemenea, puterea, capcanele și limitele frumuseții, făcută în cele din urmă prin ochii privitorului.

Regizorul Diana Mihailopol (fiica actriței Rodica Mandache) realizează o dramatizare radiofonică a acestei piese ce este vie, incitantă și gata să se adreseze ascultătorului contemporan. Varianta radiofonică este contruită pe mai multe planuri sonore, oferind astfel o amplificare a atmosferei și a stărilor sufletești ce sunt induse ascultătorilor.

Vă invităm să ascultați ÎN PREMIERĂ această varintă radiofonică. Vă dorim AUDIȚIE PLĂCUTĂ!!!

Lit.: A. C.: Premieră la TNR: Frumoasa adormită şi trezită de Alexandra Ares. In web Rador.ro, 4. 11. 2019 (článek). – Cit.: Teatrul Naţional Radiofonic prezintă în premieră, joi, 7 noiembrie, de la ora 19:00, la Radio România CulturalFrumoasa adormită şi trezită de Alexandra Ares. Spectacolul va putea fi audiat în avanpremieră miercuri, 6 noiembrie, de la ora 17:00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române, de pe strada Nicolae Creţulescu nr. 8 din Bucureşti. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Scriitoarea Alexandra Ares este puternic afirmată atât în spaţiul autohton, cât şi în cel american, unde se bucură de o reală recunoaştere, confirmată de premii şi distincţii literare de prestigiu. Tratând cu umor probleme ca iubirea, fidelitatea, veşnica aspiraţie către cuplul ideal, piesa Frumoasa adormită şi trezită este remarcabilă prin dialogul spiritual, nota feminină, stilul plin de prospeţime şi de vioiciune, atenta analiză a caracterelor.

Autoarea Alexandra Ares ne-a mărturisit: „Am scris această piesă la New York în 2005, când începusem primul meu roman, Visătoarele, şi am simţit nevoia să iau o pauză de 3 săptămâni pentru a scrie teatru. Era o perioadă de mare efervescenţă literară când spărgeam gheaţa cu scrisul şi cu mine însămi. Piesa este un basm modern care explorează nevoia contradictorie de dragoste şi de libertate a femeii moderne şi confruntă iluziile feminine ale copilăriei cu realităţile complicate ale vieţii care fac viaţa mai interesantă şi mai dramatică decât basmul”.

În Istoria dramaturgiei contemporane, criticul de teatru Mircea Ghiţulescu afirma: „O piesă epică despre eterna căutare a fidelităţii în amor şi despre eterna ei încălcare. Despre Prinţul visat şi Zmeul real din care se compune viaţa unei femei. Dar şi despre instabilitatea graniţelor dintre aceste două reprezentări ale masculinităţii. Autoarea montează totul pe fundalul unei frumoase poveşti (La Belle de la bois dormantFrumoasa din pădurea adormită) de Charles Perrault pe care o despleteşte în toate implicaţiile sale transformând un basm pentru copii într-o analiză a instabilităţii sexuale în contradicţie cu setea de stabilitate a vieţii. Temă veche de când lumea pe care, însă, Alexandra Grigorescu-Ares o tratează într-un mod cu totul original printr-un amestec de insolenţă, gravitate şi candoare… Această micuţă Onda care supune unei analize imprevizibile basmul cu Frumoasa adormită nu este numai viitoarea femeie ci Alexandra Grigorescu-Ares însăşi care examinează realitatea cu o gândire neconvenţională.”

Piesa aduce, totodată, în atenţia publicului, realitatea socială din momente semnificative ale istoriei României, amestecând consideraţiile generale cu detalii istorice surprinzătoare, într-un stil imprevizibil şi cuceritor.

Pentru regizoarea Diana Mihailopol, un spectacol după acest text a reprezentat o adevărată provocare, un pariu artistic câştigat, o operă împlinită, echilibrată şi armonioasă, alternând prezentul şi proiecţiile în amintire, conturând un univers auditiv credibil şi elocvent.

Coloana sonoră, realizată de către ing. Mirela Georgescu, dobândeşte caracterul unui acompaniament nuanţat, potrivit stilului piesei, amplificând atmosfera, ideile, stările sufleteşti, iar muzica sugestivă adusă de către Patricia Prundea, semnatara regiei muzicale, are menirea de a susţine dialogul, pasiunile, viaţa subtilă, ascunsă, intensă, a personajelor.

Nicoleta Lefter, în rolul Ondei, izbuteşte o creaţie actoricească impresionantă, amestec de feminitate, vulnerabilitate, putere, inventivitate, trecând subtil de la o stare la alta, conferind replicilor sale emoţie şi expresivitate, în dialog cu excelenţii săi parteneri Marius Bodochi, Dan Aştilean, Ionuţ Grama şi Liviu Lucaci.

Spectacolul radiofonic Frumoasa adormită şi trezită, în regia Dianei Mihailopol, este viu, incitant, capabil să vorbească direct ascultătorului contemporan, iar construcţia pe mai multe planuri sonore a oferit echipei artistice ocazia de a explora fascinanta lume auditivă, descoperindu-i noi valenţe şi subtilităţi. (…)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)