Osudové ženy – Vlasta Průchová (2019)

110. díl cyklu Osudové ženy. Každý týden vám nabízíme portréty femmes fatales, žen, které ovlivňovaly politický i kulturní život. Tento díl připravila a slovem provází Eva Dvořáková. Autorem dokudramat je Hynek Pekárek. Dramaturgie Ivana Chmel Denčevová. Hudební spolupráce Antonín Schindler. Zvuková spolupráce Jiří Pochvalovský. Režie Michal Bureš.

Účinkují Jana Stryková, Jan Vondráček, Václav Šanda, Aleš Procházka, Veronika Janků, Svatopluk Schuller. Host Aleš Benda, hudební publicista a moderátor.

Natočeno 2019. Premiéra 9. 11. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.). Repríza 1. 12. 2019 (ČRo Plus, 7:33 h.).

Lit.: Dvořáková, Eva – Duchková, Anna: První dáma českého jazzu měla obrovské srdce – pro lidi i pro muziku. Osudové ženy: Vlasta Průchová. In web ČRo 2 Praha, 9. listopad 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Proslula hitem Docela všední, obyčejný den. Její život ale zdaleka všední nebyl. Jazz nejenom zpívala, ale především žila, což ocenil i sám Luis Armstrong. V tomto rytmu vychovala světově proslulého hudebníka a skladatele Jana Hammera ml. Za jeho úspěch v emigraci však zaplatila svojí kariérou.

Vlasta Průchová se narodila v červenci 1926 ve slovenském Rožumberku. Maminka byla Ostravačka, tatínek Jihočech. Pracoval pro vojenskou správu a jeho povinnosti ho dovedly až na Slovensko, kde Vlasta prožívala nejhezčí období svého dětství.

Často vzpomínala na Trenčín a život uprostřed lesa s třemi psy a koňmi. Už tehdy u nich doma byla slyšet hudba od rána do večera. Hudební talent zdědila po mamince, její životní láskou se však stal jazz. (….)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)