Pomsta (1982)

Anton Pavlovič Čechov. Dramatizace povídky. Překlad Elena Krišková. Dramatizace a režie František Obžera.

Účinkují Pavol Mikulík, Vladimír Kostovič, Alexandra Galandová, Viera Topinková, Juraj Kukura, Emília Vášáryová, Anton Mrvečka, Ľubo Roman a Ján Valentík.

Natočeno 1982. Repríza 20. 10. 2016 (SRo Rádio Litera); 5. 12. 2019 (SRo Rádio Litera, 14:30 h).

Lit.: Kekeliaková, Monika – Gažíková, Katarína: Anton Pavlovič Čechov v rozhlasovom priereze – 1. časť. Téma týždňa. In web SRo Rádio Litera, 17. 10. 2016 (článek). – Cit.:  Tvorba Antona Pavloviča Čechova (1860 – 1904) je v slovenskom literárnom, divadelnom a kultúrnom prostredí už značne udomácnená a nanovo interpretovaná. Mnohé z autorových príbehov sú stále živé, iné možno menej oslovujúce. S Rádiom Litera ich však môžete objavovať tieto dva týždne opäť v príťažlivej rozhlasovej podobe. V Čítaní na pokračovanie sa môžete tešiť na novelu Tri roky a s hlavnou postavou Júliou zažívať až zúfalé sebaskúmanie motívov, pre ktoré vstúpila do manželstva. Sklamaním určite nebude dramatizácia Oneskorených kvetov v úprave E. J. Grocha. Čaká vás Čechovov Čierny mních, ale aj humorné poviedkové pásmo Bolestný kúpeľ, rozhlasová hra pre mládež Pomsta a rozprávka Gaštanka. Medzi vrcholné výbery týždňa patrí rozhlasová hra Tri sestry. O Čechovovom živote a diele sa dozviete vďaka pásmam Gabriely Alexovej a Jozefa Lenharta. (…)

Od štvrtka vo vysielaní nájdete aj rozhlasovú hru s názvom Pomsta. Rozprávač Stepan Ivanovič stretáva na stanici starého rodinného sluhu Grigoriho. Grigori ho pozve domov a Stepan sa rozhovorí o minulosti. Pred rokmi zatkla polícia jeho brata Dimitriho a nakoniec ho aj popravili. Pre rodinu Ivanovičovcov nastalo peklo, známi sa od nich odvrátili a oni žili ako vo vyhnanstve. Otec sa rozhodol, že spolu s matkou odídu z Ruska. Stepan však na krivdu nevedel zabudnúť a vymyslel plán ako sa pomstí človeku, ktorý spôsobil smrť jeho brata. Stane sa sluhom jeho syna. V réžii Františka Obžeru účinkovali Pavol Mikulík, Vladimír Kostovič, Alexandra Galandová, Viera Topinková, Juraj Kukura, Emília Vášáryová, Anton Mrvečka, Ľubo Roman a Ján Valentík. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)