Samota Křešín (1970)

Karel Nový. Dramatizace románové trilogie Železný kruh (díl první). Rozhlasová dramatizace Jan Poš a Kateřina Pošová. Režie Jan Fuchs.

Osoby a obsazení: Tratil (Vítězslav Vejražka), Štěpka (Věra Kubánková), Jaromír (Jan Kotva), Pazdera (Josef Beyvl), Fanča (Daniela Hlaváčová), Kumštů (Jan Schánilec), Pazderová (Ludmila Roubíková), Barhoň (Roman Hemala), babička (Jaroslava Panenková), hostinský (Oldřich Musil), Oukropec (Otomar Korbelář), Musil z Mrače (Mirko Musil), Šebková (Slávka Budínová), toulavý prorok (František Kovářík), sedlák Sysel (Jaroslav Kašpar), pan řídící (Zdeněk Hodr), četník (Karel Houska), Dismanův rozhlasový dětský soubor a další.

Natočeno 10. 12.  1970. Premiéra leden 1971 (52 min.).

Pozn.: Ve svém obrazu Křešína z počátku století, nehostinné samoty na Benešovsku, Nový spojuje osudy tří rodin prostých lidí, nacházejících obživu na kamenitých polích nebo v nedaleké vápence. Těžká doba ústící do I. světové války ověřuje lidské charaktery, lidské city nechává projevit v tragických událostech života. Autor s porozuměním ztvárnil lidi ztvrdlé těžkým životem a osudem. Vytvořil román, který je nejen širokým obrazem kraje a jeho obyvatel, ale zároveň ukazuje charakter doby a příčiny jejího stagnujícího vývoje v sociální otázce. (anotace)

Lit.: -fk -: Rozhlas. Po novém roce. In Tvorba 3/1971 (20. 1. 1971), s. 12 (recenze).

fk - Rozhlas. Po Novém roce. In Tvorba 1971-03 (20. 1. 1971), s. 12 01Lit.: -fk-: Rozhlas. Rozhlasové hry v lednu. In Tvorba 5/1971, s. 12 (recenze).

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)