Fujarôčka moja (Fujarečko moje, 1979)

Ivan Izakovič. Pohádková hra. Scénická hudba Igor Bázlik. Dramaturgie Emília Drugová. Zvuková a technická spolupráce Jozef Bajtek a Jozef Dobák. Režie Ria Paldiová.

Osoby a obsazení: valach Mišo (Ľubo Roman), princezna Margaréta (Zuzana Kronerová), král (Jozef Kroner), ministr (Karol Machata), rytíř Dlhánik (Marián Labuda), rytíř Hrmot (Ľubo Gregor), dvorní dáma (Naďa Kotršová), vypravěč (Július Pántik) a kočí (Ivan Rajniak).

Nastudoval Československý rozhlas Bratislava v roce 1979. Repríza 12. 9. 2020 (Rádio Junior, 17:00 hod.; 40 min.); 25. – 31. 10. 2022 (SRo 8 Rádio Litera); 23. – 26. 12. 2022 (SRo 8 Rádio Litera).

Pozn.: Zvolenský zámok aj vígľašský salaš navštívime v rozprávkovej hre Ivana Izakoviča Fujarôčka moja. Najskôr sa ale ocitneme v nepríjemnej situácii. Na kráľovskom koči, v ktorom sa práve vezie kráľovská dcérenka Margarétka, sa zlomilo koleso. Princezná je sklamaná, dvorná dáma nervózna a minister nevie, ako nepríjemnosť vyriešiť a dámam ulahodiť. Keď tu zrazu princezná začuje lahodné zvuky ovčích zvoncov a fujary. Nič sa nedá robiť, celá delegácia musí nasledovať princeznú až do koliby, ktorej kraľuje valach Mišo. Margarétka sa doňho ihneď zahľadí aj započúva, a keď kráľovský otec vyhlási súťaž o ruku princeznej, Mišo na nej nesmie chýbať. Tento veselý príbeh, v ktorom sa trošku spieva aj hrá (najmä na fujare), si na Juniore vypočujete úplne po prvý raz.

Lit.: Šaráková, Lucia: B. Prus, F. Durenmatt, J. Johanides, N. Tanská či A. Leňo. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 23. 10. 2022 (článek). – Cit.: Tento týždeň sa v Rádiu Litera objavia rozhlasové hry, ale i pásma, ktoré ste ešte v u nás nezapočuli a zdá sa, že by mohli zvlášť zarezonovať. Môžete sa tešiť na hru s krimi zápletkou od Andreja Leňa Odchod zo života (z roku 1965), na hru Jána Johanidesa Spoznávanie (z roku 1964), výbornú hru Nataše Tanskej Každý štvrtok (z roku 1968). A nebudú chýbať ani hry pre mládež: Tanskej My dvaja babráci (z roku 1979) a hra Pavly Kováčovej Závozník (z roku 1992). Určite si nenechajte ujsť pásmo o švajčiarskom dramatikovi F. Durrenmattovi, ako aj rozprávkovú hru Ivana Izakoviča Fujarôčka moja (je z roku 1980). Ako zvlášť aktuálne sa dnes javí uvažovanie o morálnych otázkach, akejsi sociálnej tvári spoločnosti – v tomto kontexte môže byť zaujímavé dramatizované pásmo o živote poľského autora Boleslawa Prusa (od Jozefa Repka). Nebudú chýbať verše (Semenčuk Hrihorij) a čítanie z knihy Valerija Briusova. Každá z dlho nevysielaných hier bude mať osobitné zahlásenie, aké, to už zistíte, keď nás budete tento týždeň pozorne počúvať. (…)

Zvolenský zámok a vígľašský salaš navštívime v rozprávkovej hre Ivana Izakoviča Fujarôčka moja. Veselý príbeh lásky kráľovskej dcéry a obyčajného valacha, v ktorom sa trošku spieva aj hrá na fujare, počúvajte aj s najmladšími členmi rodiny. V réžii Rie Paldiovej účinkujú Ľubo Roman, Zuzana Kronerová, Jozef Kroner, Karol Machata, Marián Labuda, Ľubo Gregor, Naďa Kotršová, Július Pátnik a Ivan Rajniak. Rozrávka /sic!/ je z roku 1980.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)