Ikarův let (1964)

Radomir Konstantinovič. Rozhlasová hra. Překlad Irena Wenigová. Zvuk Gustav Dostál. Záznam a střih Věra Blovská. Efekty Antonín Novák. Dramaturg Josef Hlavnička. Režie Josef Červinka.

Osoby a obsazení: Ikarova matka (Marie Vášová), Daidalos (Antonín Zíb), hlas neznámého (Josef Červinka).

Natočeno 1964. Premiéra 20. 10. 1964 (Praha – RPD, 20:25 – 21:30 h.; 62 min.) v cyklu Přehlídka jugoslávských rozhlasových her.

Lit.: DVOŘÁK, Karel. K přehlídce jugoslávských rozhlasových her. In Rozhlasová práce, prosinec 1965, č. 12, s. 187–189 (recenze). – Cit.: „[…] k nejsilnějšímu zážitku této hry i jejího režijního pojetí patří scéna, kdy se rodičům někde ve dveřích zjeví jejich skutečný syn a my, u přijímače, ho vidíme stejně reálně, jako v Čapkovi vidí například matka své zesnulé. „Zhmotnění“ této imaginární scény před vnitřním zrakem posluchače bylo nesporně dílem Marie Vášové, právě tak, jako zevšeobecňování některých konkrétních podnětů ve hře leželo na Antonínu Zíbovi. Jeho schopnost přibližovat jeho postavu „mezi nás, u přijímačů“ až k pomezí reality a zase ji vzdalovat, patří nepochybně k vyzrálosti pravého rozhlasového herectví. Bez stínu klasifikací je třeba se ještě zmínit o tom, jaký zážitek dalo rozehrání partu ženy a muže v Lovecké sezóně mezi Blankou Waleskou a Milošem Nedbalem. Tyto herecké podíly na výsledku je nutno zaznamenat právě proto, že byly někdy jediným prostředkem k získání posluchačovy neutuchající pozornosti; nebo nic mimo vtíravou myšlenku často nehrálo ve hře roli.“

Lit.: Ochová, Sheila: Rozhlas. Přehlídka jugoslávských her. In Rudé právo, 26. 10. 1964, str. 2 (článek).

Ochová, Sheila - Rozhlas. Přehlídka jugoslávských her. In Rudé právo, 26. 10. 1964, str. 2 (článek).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)