Žofii Hekelovou po letech znovu „objevil“ olomoucký literární vědec František Všetička, který se již několik let zabývá její tvorbou. „Právě on se stal editorem sborníku Spisovatelka Žofie Hekelová, ke stému výročí narození moravské autorky (1920-1993). Vydalo jej nakladatelství Hana Dziková – CULTUM v Olomouci ve spolupráci s vydavatelem Martinem Hekelem,“ upozornila nás prostějovská historička Hana Bartková. (…)

Psát začala už v době okupace. „Jejím literárním debutem byla v roce 1943 rozhlasová hra Bloudění. V roce 1944 jí vyšel román Aigen. Jedná se o baladický a psychologický příběh o sedlácích z tyrolského prostředí. Námět čerpala z nucených prací v tyrolských Alpách. Tato skutečnost však musela být v knize utajena. Na obálce bylo proto uvedeno, že čerpala z tamního lázeňského pobytu,“ popsala Bartková.

Druhý román se jmenuje Obyčejné děvče. „Zachycuje nesourodou rodinu, v níž dospívá dívka výrazně poznamenaná tímto prostředím. Spisovatelka v knize uplatnila i některé autobiografické prvky, například prázdninový prodej mucholapek, aby měla na školné. Posledním publikovaným dílem byla povídka Prověrka uveřejněná v roce 1958 v brněnském časopise Host do domu,“ uzavřela Hana Bartková. (…)