Prométheus v plamenech (1981)

Thomas N. Scortia a Frank M. Robinson. Rozhlasová hra o tom, co by se stalo v zalidněné Kalifornii po katastrofě atomové elektrárny. Překlad Martin Hilský a Kateřina Hilská. Dramatizace Marie Procházková. Zvuk Jitka Borkovcová a Jan Kozelka. Záznam a střih Jana Fišerová. Asistentka režie Jana Knappová. Dramaturg Pavel Minks. Režie Jan Lorman.

Osoby a obsazení: Gregory Parks, ředitel elektrárny (Miroslav Moravec), Barney Lerner, inženýr v elektrárně (Jan Schánilec), inženýr Glidden (Marcel Vašinka), Cushing, místopředseda Komise pro bezpečnost reaktorů (Jiří Adamíra), Brandt, zástupce společnosti Western Gas and Electric (Josef Vinklář), Jerry Walton, tiskový tajemník společnosti (Josef Bek), Delano, vedoucí kontrolního střediska (Miloš Hlavica), Hoyt, vyšetřující senátor (Čestmír Řanda), Stone, vyšetřující senátor (Ladislav Kazda), Kamrath Hank, šerif (Karel Houska), Bronson, jeho pomocník (Milan Riehs), Karen Gruenová, zdravotní sestra v elektrárně (Marta Vančurová), Abby Daltonová, zdravotní sestra dr. Seyboldta ve městě (Antonie Hegerlíková). Dále účinkují Milan Stehlík, Otakar Brousek I., Jan Gross, Vladimír Bičík, Boris Rösner, Václav Sloup, Jan Přeučil, Antonín Molčík, Josef Maršík, Vladimír Kudla a Jan Hanžlík.

Natočeno 1981. Premiéra 11. 11. 1981 (Praha, 19:15 – 20:15 h.; 57 min.).

Pozn.: Příběh o havárii gigantické atomové elektrárny v severní Kalifornii.  Elektrárna má být dána co nejdříve do provozu, protože energetická síť v USA je přetížena a včasné zahájení provozu je také důkazem úspěšného plnění vládního programu. Stavitelé a ředitel elektrárny marně upozorňují na nedokonale vyzkoušený provoz. Osobní a politické zájmy se střetávají s pocitem zodpovědnosti, protože zapojení reaktorů může vést k atomovému výbuchu. K zahájení provozu se sejdou reportéži i vládní činitelé a jsou svědky dramatu jednotlivců i celé stavby, boje lidí, kteří se marně snaží zabránit neštěstí.

Lit.: fr: V rozhlase. In Tvorba 46/1981 (18. 11. 1981), s. 23 (recenze).

V rozhlase. In Tvorba 46-1981 (18. 11. 1981), s. 23 (recenze)01 V rozhlase. In Tvorba 46-1981 (18. 11. 1981), s. 23 (recenze)02

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)