Posledný drak (Poslední drak, 1963)

A. de Quincey. Dramatizace Ján Číž. Scénická hudba František Práši, řídí Vlastimil Horák. Dramaturgie Emília Drugová. Zvuková a technická spolupráce Alojz Janeček a Jozef Bezák. Režie Dušan Zimen.

Osoby a obsadenie: drak Ajax (Jozef Kroner), princ Juraj (Anton Mrvečka), Ježibaba Chmurica (Beta Poničanová), její kočka Murica (Zuzana Šimečková), zlý baron Hrôzimil (Juraj Paška), posel (Andrej Nemčok) a úředník (Karol Skovaj).

Nastudoval Československý rozhlas Bratislava v roce 1963. Repríza 4. 5. 2021 (SRo Rádio Junior, 49 min.).

Pozn.: ento príbeh vyšiel knižne vo Veľkej Británii v roku 1947. Na obálke svieti meno A. de Quincey. Táto osoba napísala ešte dve ďalšie rozprávkové knihy, ale to je všetko, čo o nej vieme. Nevieme ani to, či bola mužom alebo ženou, kedy zomrela, alebo či náhodou ešte nežije. A tento autor (alebo autorka) si vymyslel(a) vegetariánskeho draka Ajaxa, ktorý ja na svete už celkom sám. Ajax si hľadá uplatnenie, túla sa po krajine a natrafí na posledného princa. Pekná náhoda, veď princ potrebuje získať dračiu kožu, aby dostal princeznú za ženu. Lenže princ je milý človek a Ajax mierumilovné a inteligentné zviera na štyroch labkách. Ako sa to celé skončí a čo s tým má spoločné Ježibaba Chmurica a jej mačka Murica, či dokonca zlý barón Hrôzimil, sa dozviete v rozprávkovej hre Jána Číža.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)