Polotemné pásmo (1965)

Endre Vészi. Rozhlasová hra. Dramaturgie Ján Dohňanský. Překlad Helena Drobná. Scénická hudba Jozef Malovec. Zvuk Jozef Bajtek. Technik Eva Jančulová. Režie Juraj Haľama.

Osoby a obsazení: Karol (Ctibor Filčík), Jola (Eva Kvietiková), cestující (Anton Korenči), mladá (Erika Bauerová), starý šofér (Vlado Štróbl), garážmistr (Andrej Nemčok), vrátný Jozef Cút), číšník (Arnošt Šebesta), číšnice (Darina Vašíčková), matka (Emília Haľamová), mladý šofér (Ľubo Roman), kolega (Imrich Strelka), reportér (Ľubomír Dobrovoda), Beretváš (Jozef Hanúsek), starší muž / host 1 (Štefan Drobný), mladší muž (Marián Labuda), policista (Július  Bulla), host 2 (Štefan Dobrovodský), host 3 (Daňo Králik), host 4 (Jozef Skovay), žena Hana Kostolanská), doktor (Pavol Mikulík).

Nastudoval Československý rozhlas Bratislava v roce 1965. Premiéra 3. 4. 1965 (Československo II., 21:00 h.; 50 min).

Lit.: anonym: Polotemné pásmo. In Rozhlas a televízia, vyd. 24, roč. 21, str.7 (článek). – Cit.: Autor si vzal za námet príbeh zo života šoférov-taxikárov. V podtitule označil hru ako veľkomestská balada a samotný dej to aj potvrdzuje. Povolanie taxikára je nebezpečné. Služba vo dne i v noci, a taxikár príde do styku so všelijakými ľuďmi. A v noci sú ľudia inakší. Aj keď nie všetci, ale sú… A prečo? Robí to tá tma, nočná samota, ticho – niekedy alkohol či iná príležitosť? Možno všetko spolu alebo aj samo o sebe… Šoféri majú svoje skúsenosti, mohli by veľa rozprávať.
Náš príbeh zachycuje udalosti za volantom v nočných uliciach veľkomesta, na poľných cestách v tom polotemnom pásme za mestom, ale i rodinný kruh a prostredie taxikára.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)