Nočný program (Noční program, 1980)

Kazimierz Radowicz. Rozhlasová hra. Překlad Ján Vdovják. Odpovědný redaktor Vladimír Holan. Technici Jozef Bajtek, Jozef Dobák. Režie Osvald Zahradník.

Osoby a obsazení: Redaktor (Ľubo Roman), redaktorka (Libuša Trutzová), zvukař (Marián Labuda), žena + hlas únosce 1 (Erika Bauerová), dítě (Michaela Mikulášová), Mahmud (Leopold Haverl), Schumann (Stano Dančiak), vítr (Dušan Jamrich), letuška (Viera Richterová), chlapec z letadla (Martin Marek), číslo 18 (Pavol Mikulík), hlas z Mogadišu (Gustáv Legéň), hlas v Dubai + hlas z rádia Varšava (Ján Valentík), hlas únosce 2 (Mária Úradníčková), hlas z kontroly (Vladimír Minarovič).

Nastudoval Československý rozhlas Bratislava 19. 2. 1980. Premiéra 28. 2. 1980 (Bratislava, 19:15 h.; 54 min).

Pozn.:  Nočný program „je mimoriadne vzrušujúci príbeh o vysokoprofilovom únose lietadla Lufthansy“ Landshut „v októbri 1977 (13. – 18. októbra).  Štyria palestínski únoscovia na 5 dní uväznili 86 vyčerpaných, smädných pasažierov, pilota a tri letušky.  Lietadlo bolo zamínované.  Ide o skutočnú vzdušno-teroristickú odyseu, ktorá sa začala na Malorke v Španielsku a skončila o pár dní neskôr v somálskom Mogadišu.

Dráma „Nočný program“ je príbehom o dvoch rozhlasových novinároch a mladom technikovi, ktorí počas vysielania svojej hudby „Nočný program“ sledujú dianie na palube uneseného lietadla mimo éteru.  Hodinu po hodine dostávajú neustále nové správy o dráme lietadla, pasažierov a posádky.  Toto má byť posledná noc teroristického hororu – ultimátum pre únoscu vyprší…  Aké bude finále?

Rozhlasová hra bola ocenená v súťaži „Vyberáme premiéru roka“, ktorú vyhlásila Hlavná redakcia literárnych a publicistických programov Poľského rozhlasu za najlepšie rozhlasové divadelné predstavenie v roku 1978.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)