Spící město (2023)

Martin Vopěnka. Rozhlasová hra. Když všichni rodiče na celém světě usnou záhadným spánkem, děti musí bojovat o přežití. Dramatizace a režie Josef Kačmarčík. Hudba Ondřej Gášek. Dramaturgie Lenka Veverková.

Účinkují Lukáš Vejšický, Viktor Krčmář, Luisa Jirsová, Magdaléna Müller, Lucie Pernetová, Tomáš Havlínek, Robert Mikluš, Johanna Tesařová, Kryštof Bartoš, Renáta Matějíčková, Zdeněk Hruška, Hynek Chmelař, Dagmar Kopečková, Tomáš Weisser, Pavla Beretová, Tomáš Kobr, Anežka Šťastná, Jan Jankovský, Barbora Váchová, Kryštof Krhovják, Martin Hruška, Alexandr Mojžíš, Šimon Fridrichovský, Jan Vokrouhlecký, Jiří Köhler, Luisa Marie Marešová, Kateřina Pušová, Lenka Zbranková, Richard Fiala, Václav Marhold, Anna Kratochvílová, Naděžda Hávová, Regina Prouzová Květoňová, František Šedivý, Štěpán Pokorný, Libor Vacek, Elena Vanová a Kristian Páca.

Natočeno v roce 2023. Premiéra 18. 6. 2023 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.; 53 min.).

Lit.: anonym: Spící město. Napínavá pohádka o dětech ve světě bez rodičů. In web ČRo 2 Praha, 18. červen 2023 (článek). – Cit.: Jaké by to bylo, kdyby na světě usnuli všichni rodiče a vzhůru zůstali jen bezdětní? Tento postapokalyptický scénář na vlastní kůži zažijí čtyři sourozenci, kteří musí bojovat o přežití a spolehnout se především sami na sebe. Kniha Martina Vopěnky ožívá v rozhlasové dramatizaci Josefa Kačmarčíka. (…)

Jednoho rána se nejstarší Kryštof, dvojčata Ema a Kristýna a malý Samuel probudí a zjistí, že všichni rodiče po celém světě spí záhadným spánkem. Pro sourozence začíná každodenní boj – ve světě, v němž vítězí ti silnější, vychytralejší a bezohlednější. Ve chvíli, kdy nejmladšího Samuela unese neznámý muž, se příběh stává ještě napínavějším. Tři sourozenci se musí semknout, odložit své drobné neshody a vydat se najít svého brášku.

Režisér a autor dramatizace Josef Kačmarčík příběh dynamizoval častým střídáním dvou dějových rovin, které se navzájem v čím dál rychlejším sledu proplétají. „K napětí dopomáhají také ostré střihy, prolamování některých scén do sebe a výrazná hudební složka, jež postupně prorůstá do příběhu a vytváří pocit nervozity a ohrožení. Také jsme posílili roli mediálních vstupů, které nás posouvají a orientují v ději, a snových scén, v nichž se rozvíjejí motivy skrytých strachů a tužeb.“

Důležitým tématem ve Vopěnkově Spícím městě byla pro Kačmarčíka zodpovědnost, kterou musí děti přijmout ve světě bez rodičů nejen za sebe navzájem, ale i za svá rozhodnutí a chyby. „Zajímalo mě také téma, jak bychom jako česká společnost reagovali na skutečně zásadní krizi, když o nich mluvíme i v časech relativního blahobytu a pohody,“ uzavírá Kačmarčík. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)