Radio Ivo ft. Ventolin – Chemická kotva (2020)

Kolik paseky nadělá neplánovaný a skromný Dekameron? Improvizovaná rozhlasová hra Radia Ivo.

Účinkují Petr Marek, Johana Ožvold a další.

Natočeno 2020. Premiéra 28. 11. 2020 (ČRo Rádio Wave, 55 min.) v cyklu Radio Ivo na Radiu Wave.

Lit.: anonym: Radio Ivo ft. Ventolin: Chemická kotva. In web ČRo Radio Wave,  28. listopad 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Romana Bohunská se vrhá do experimentů. A to jak uměleckých, tak osobních. A že se jí jedno s druhým většinou zaručeně prolíná, nemusíme našim posluchačům dvakrát zdůrazňovat. Nemusíme.

Tím uměleckým experimentem lze nazvat novou hru, která využívá netradiční struktury, Romanou dosud neozkoušené. Příběh je vystavěn ve dvou zcela oddělených retrospektivních liniích, jakýsi Bohunské malý „Dekameron“. A nebyla by to Romana, aby v něm nehrála klíčovou roli i boccacciovská erotika. Tentokrát ovšem v sublimovanější podobě, a navíc formou jungiánské snové metafory. A sen samotný je ještě další, třetí rovinou příběhu.

Autorka navíc tentokrát představuje mnoho dílčích motivů, které ve výsledném ději nebudou vlastně příliš podstatné ani nějak zásadně návazné. A přestože se, co se týká postav, drží na svém tradičním komorním „bytovém“ počtu „tři plus jedna“, do jejich příběhu se vejde odboček jako pro celý regiment herců.

Vítanou posilou je tudíž hudebník středního věku Ventolin, který se své role muže zmítaného Romaninou dějovou strukturou zhostil opravdu mistrovsky. Ovšem ani stálí členové ansámblu nezůstali režijnímu požadavku „zmatku“ a „roztříštěnosti“ nic dlužni. Máme díky tomu před sebou hru, která se ve své stavbě podobá spíše „úletu“ než „klasice“. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)