Nikola 2030, 2045, 2080 (2022)

Ivan Buraj, Adam Čajka, Eva Fraňková, Anna Kárníková a Pavel Sterec. Živá rozhlasová hra napsaná kolektivem vědců a aktivistů věnujících se fenoménu Nerůstu.

Účinkují Simona Peková, Magdalena Straková a Kamila Valůšková.

Premiéra 22. 5. 2022 (HaDivadlo, 17:30 h.). Reprízy 23. 5. 2022 (HaDivadlo, 17:30 h.; 19:30 h.); 24. 5. 2022 (HaDivadlo 17:30, 19:30 h.), 25. 5. 2022 (HaDivadlo, 19:30 h.).

Lit.: anonym:  Vnímání jako živá rozhlasová hra Nikola 2030, 2045, 2080. In web Proti šedi, 18. května, 2022 (článek) – Cit.:  Na autorský projekt kolektivu HaDivadla z podzimu roku 2020 Vnímání – scénickou introspektivní esej o melancholii odporu a svobodě v nerůstu – nyní navazuje Tvůrčí intervence ve formě živé rozhlasové hry. V týdnu věnovaném Vnímání ve čtyřech termínech uvedeme nově vzniklý kolektivní text s názvem Nikola 2030, 2045, 2080. Hlasově-hudební a prostorová kompozice umožní vnímat dílo v situaci vleže, v unikátní formě invokace na pomezí meditace a rituálu.

Tři probuzení jedné postavy v budoucnosti, kde svět směřuje více k nerůstu než růstu. Jak by klíčové oblasti života vypadaly?

Na textu od začátku této sezony pracovali umělecký šéf HaDivadla Ivan Buraj, Adam Čajka, lektor a člen organizace NaZemi, Eva Fraňková, environmentalistka působící na FSS MU a v nerůstovém hnutí, Anna Kárníková, současná ředitelka ekologické organizace Hnutí DUHA a Pavel Sterec, vizuální umělec, aktivista.

Text zazní v podání hereček Simony Pekové, Magdaleny Strakové a Kamily Valůškové.  (…)

Lit.: anonym: Nikola 2030, 2045, 2080. In Facebook, květen 2022 (text události). – Cit.:  Tři probuzení jedné postavy. Imaginace ve tmě vedená hlasem tří hereček rozkrývající obrazy utopického světa po celospolečenské proměně. Součástí uvedení bude přednáška spoluautorů textu.

Scénickou esej Vnímání z roku 2020 chápeme jako počátek současné výzkumné nerůstové dramaturgické linie HaDivadla. Tvůrčí intervence se věnuje otázce, jak může fabulování jako nástroj imaginace cvičit jedince i společnost v utopickém myšlení.

Nově vzniklý autorský text s názvem Nikola 2030, 2045, 2080 pojednává o fiktivní hrdince – lidském avatarovi v paralelním světě, ve kterém v roce 2022 nastala globální proměna směrem k nerůstu. Děj zachycuje budoucnost Nikoly narozené v Brně v roce 2000 ve třech dnech jejího života v utopickém, ale ne bezproblémovém světě.
V prvním probuzení v roce 2030 společnost ještě prodělává důležitý přerod a staré principy růstově orientovaného kapitalismu naráží na nové výzvy: nejen v otázkách bydlení, práce, komunikace, ale i uvnitř člověka (Nikoly) samotného a jeho vztahu k osobní kariéře. Druhé probuzení v roce 2045 se zaobírá budoucností modelu nukleární rodiny a otázkou komunitního bydlení. Zachytává již společnost, která musí čelit postupující environmentální krizi, a také proměnu technologií virtuální reality v nástroj empatie pro příchozí klimatické uprchlíky. V posledním díle v roce 2080 Nikola reflektuje své tělo a jeho stárnutí. Jaká bude budoucnost medicíny, jak bude vypadat umírání a nemoc v sociálně propojenějším světě zdůrazňujícím hodnotu péče?
Intervence bude mít formu živé rozhlasové hry. Hlasově-hudební a prostorová kompozice umožní vnímat dílo v situaci vleže, v unikátní formě invokace na pomezí meditace a rituálu.
Součástí série uvedení je kontextová přednáška s doprovodnou diskuzí, představující vědecký a společenský background, na jehož základě byl kolektivně tvořený text modelován po vzoru metody infotainmentu. Přednášku povedou spoluautoři textu Anna Kárníková, současná ředitelka ekologické organizace Hnutí DUHA, Eva Fraňková, environmentalistka působící na FSS MU a v nerůstovém hnutí, a Adam Čajka, lektor a člen organizace NaZemi.
 
Adam Čajka — Působí jako lektor kurzů nenásilné komunikace a zaměřuje se na oblast strategického plánování a vzdělávání. Je členem skupiny lektorů, facilitátorů a mediátorů působících v rámci spolku NVC Brno.
 
Eva Fraňková — Ekologická ekonomka. Působí na Katedře environmentálních studií Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Zabývá se myšlením nerůstového hnutí jako alternativou k mainstreamové ekonomii. V roce 2015 vydala publikaci Lokální ekonomiky v souvislostech aneb Produkce a spotřeba zblízka, příležitostně přednáší a publikuje na tematických platformách.
 
Anna Kárníková — Ředitelka Hnutí DUHA. Věnuje se propojení environmentálních a sociálních témat. Se svým týmem připravila rozvojovou strategii Česká republika 2030. Studovala na Univerzita Karlově v Praze (Evropská studia) a London School of Economics and Political Science (Politiky životního prostředí).
 
Pavel Sterec — Vizuální umělec, aktivista. Studoval na Akademii výtvarných umění v Praze a absolvoval doktorský program v Ateliéru fotografie na pražské UMPRUM. Do roku 2021 vedl Ateliér intermédií na brněnské FaVU. Vytváří videa, instalace a performance na sociální, politická a environmentální témata. Spolupracoval s HaDivadlem na inscenaci Naši (2020) a kolektivním projektu Sedimenty, diagnózy, wellness (2020).
 
Sabina Vojtěchová — Redaktorka Deníku Referendum. Vystudovala žurnalistiku a environmentální studia na Fakultě sociálních studií v Brně.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)