Modus vivendi. Slovenské rody: Lilgovci a Gregorovci 1/7 (2012)

Dušan Široký. Hudební dramaturgie Miroslav Nemec. Zvuk Peter Pištek. Produkce Eva Dózová a Silvia Matovská. Dramaturgie Zuzana Križková a Vladimír Hanuliak. Režie Štefan Korenči.

Účinkují Eva Matejková, Marián Slovák, Lucia Vrablicová, Ladislav Konrád, Michaela Hanudelová, Ján Mistrík, Miroslav Trnavský, Jozef Šimonovič, Ľubica Očková, Rebeka Poláková, Anton Vaculík, Viktor Vrbian, Lucia Krútelová.

Natočeno 2012 (7 x 30 min.). Repríza 16. – 20. 1. 2017 (SRo 8 Rádio Litera); 19. – 29. 2. 2024 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Kekeliaková, Monika – Gažiková, Katarína: Téma týždňa. Manželské spisovateľské páry. In web Rádio Litera, 16. 1. 2017 (článek). – Cit.: Jozef Gregor Tajovský a Hana Gregorová…alebo keď spája manželstvo a písanie.

V roku 2017 sa môžete tešiť, naši milí poslucháči, na viaceré úplne nové tematické cykly. Minulý týždeň sme otvorili LITERÁRNY ZEMEPIS a tento týždeň ponúkame prvú časť z cyklu MANŽELSKÉ SPISOVATEĽSKÉ PÁRY (alebo keď spája manželstvo a písanie). Tento týždeň nahliadneme do súkromia, ale i literárneho odkazu manželov – Jozefa Gregora Tajovského a Hany Lilgovej Gregorovej. Môžete sa tešiť na sedem častí z cyklu Slovenské rody o Lilgovcoch a Gregorovcoch. Čaká vás dramatizácia Gregorovej života pod názvom Tretí z kvetov zla. Od Tajovského zasa Statky-zmätky, ale aj Matka, Susedovie prasa, Mamka Pôstková, Apoliena či Maco Mlieč. Vypočujete si aj Tajovského fejtón a niečo z autorových listov. Hanu Gregorovú vytiahneme z patriarchálneho tieňa jej manžela. Aj vďaka dramatizáciám o jej živote, aj o jej rode, o jej emancipovanom myslení o žene. Budete si od nej môcť vypočuť poviedku Žiarlivý, ale spoznať ju aj ako rozhlasovú autorku tvorby pre detského poslucháča.

Čítanie na pokračovanie tentokrát prinesie sedem častí dramatizácie z cyklu Slovenské rody: Lilgovci a Gregorovci. Začína sa príbehom matky Hany Gregorovej, rodenej Lilgovej. (….)

Lit.: Šaráková, Lucia: Manželia i spisovatelia – Jozef Gregor Tajovský a Hana Gregorová. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera,  16. 2. 2024 (článek). – Cit.:  Tento týždeň budeme aktualizační, ale zároveň budeme plniť aj vaše poslucháčske priania. Vieme, že máte veľmi radi cyklus Slovenské rody – tento týždeň ho venujeme rodu Lilgovcov a Gregorovcov – vďaka čomu si pripomenieme aj blížiace sa výročie dvoch manželov spisovateľov – tento rok to bude 150. výročie narodenia J. G. Tajovského a o rok 140. výročie narodenia jeho manželky Hany Gregorovej. Vzácny bude aj cyklus z ich korešpondencie, doteraz na Litere nevysielaný. A Hanu Gregorovú si pripomenieme aj ako rozhlasovú autorku legendárnych rozhlasových večerníčkov. Týždňom sa bude zároveň vinúť aj archetyp Samsona a Herkula s konotáciami sily, ktorú ukrývajú neraz vlasy či obyčajné srdce. Môžete sa tešiť na doteraz nevysielané hry Samson v okovách od Leonida Andrejeva, Ivety Horváthovej Samsona a na verše J. Miltona Samson bojovník. Obnovenú premiéru budú mať aj vzácne hry Nenávidený od J. Repka (spracováva príbeh A. F. Kollára) a hra Nastenka od F. M. Dostojevského – obe patria k poslucháčskych vrcholom tohto týždňa. Nebudú chýbať ani premiéry nášho rádia, a to z cyklu Z tvorivej dielne Rádia Litera (pásmo T. Bartoňka) a z cyklu V skratke (I. Grznárová).

Čítanie na pokračovanie tentokrát prinesie sedem častí dramatizácie z cyklu Slovenské rody: Lilgovci a Gregorovci. Začína sa príbehom matky Hany Gregorovej, rodenej Lilgovej.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)