Jeden deň v živote… Ivany Jachymovej (Jeden den v životě Ivany Jachymové, 2021)

Ivana Jachymová. Fejeton.

Natočeno 2021. Premiéra 7. 12. 2021 (SRo Rádio Devín).

Lit.: anonym: O dni, ktorý stál za to, píše Ivana Jachymová. Reflexia a kritika. In web SRo Rádio Devín, 7. 12. 2021 (článek). – Cit.: Až do Štedrého dňa vám v našom vysielaní rozprávame o dňoch, ktoré ostali uchované v depozite pamäti ich autorov. Možno sa niečo stalo pred mnohými rokmi, možno len nedávno. A možno naši autori inšpirujú aj vás k spomienkam na dni, ktoré stáli za to. O svojom výnimočnom dni napísala aj naša redaktorka Štúdia RTVS Košice Ivana Jachymová.

Jeden deň v živote… Ivany Jachymovej

Deň, ktorý si budem pamätať, pokým budem môcť, je 28. august z tohto roku.

Pamätám si celú choreografiu tohto dňa a zapamätala som si ju na jedno pozretie. Všetky pohyby nôh, všetky pohyby rúk; toľkí ľudia mali so sebou čo robiť. Potom sa dívam na fotografie, ktoré popripínali tri sestry. Zdajú sa mi až neuveriteľne krásne. Neskôr si vypočujem reč a zaradím ju medzi najlepšie, aké som počula. Rečníkovi stačilo byť otec.

Martinova mama mi povie len dve vety, ale v oboch sa ako najprirodzenejšia vec na svete presúvajú z jednej strany na druhú dychy a srdcia. A okolo toho všetkého, nedožitých ani dvadsiatich dvoch rokov, je – archeologické nálezisko, archeoskanzen v Nižnej Myšli.

Veľmi dobré miesto na život, priam zvolám, keď vyjdem na vyvýšeninu a dostanem k dispozícii široký, ďaleký priestor, vstúpim do domu, kde sa mi hneď zapáči, a oproti sa môžem dívať na vrchy. Výborne to miesto našli, mohla by som tu žiť aj ja! Môžem chodiť a môžem pobehnúť. Vystúpiť a zostúpiť. Mám priestor a rozhľad. Môžem sa vyhrievať a páči sa mi tu. Chvíľu si užívam príjemný život a teším sa, že žijem.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)