Blízká setkání – Josef Dvořák (2020)

Host: herec Josef Dvořák. Moderuje Tereza Kostková. V RadioCafé Vinohradská 12 můžete i vy položit svou otázku.

Natočeno 2020. Premiéra 27. 2. 2020 (ČRo 2 Praha, 11:04 h.).

Lit.: Kuchyňová, Zdenka – Kostková, Tereza: Josef Dvořák: Hrál jsem řízek, plotnu i polínka. A díky tomu mě vzali k divadlu. In web ČRo 2 Praha, 27. únor 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Ještě jsme se neviděli a vy už znáte celé mé dětství, vtipkoval herec, když moderátorka Tereza Kostková prozradila, že jeho rodiče měli krámek na malém městě.

„Rodiče hráli taky divadlo. Moje maminka byla nejubrebtanější tvor na světě. U stolu jsme se nikdy nedostali ke slovu. Když hrál tatínek kněze v Jedenáctém přikázání, tak mu napovídala. Tatínek měl mizernou paměť a texty se učil v obchodě. Dokonce těm zákazníkům žehnal.“

Největší zážitek na světě? Smažení řízků

Sám Dvořák se dostal k divadlu náhodou. „Šéf Kladivadla mě viděl hrát na kytaru a dělat scénky. Ptal se mě na největší zážitek v životě a já říkal: když se v neděli smaží řízky. Já mu zahrál ten řízek, plotnu i polínka a on mi řekl, že to, co jsem předvedl, byla etuda. A stal jsem se hercem.“

Dodnes s nadšením vzpomíná na film Traja chrobáci, kde hrál broučky s Otou Jirákem a Bolkem Polívkou. „Byla tam snad největší dekorace, která byla postavená od války. Kukačka byla v pěti metrech a velká jako kůň. A když se jako tři brouci točíme na obří gramofonové desce, tak ji dole poháněla četa vojáků.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)