5:59 – Krajské volby: Souboj v zajetí celostátní politiky (2024)

Voliči v pátek a v sobotu rozhodnou o tom, kdo je bude zastupovat na úrovni krajů a v jedné třetině Senátu. Připravila Kateřina Šafaříková. Editor a koeditor Matěj Válek, Pavel Vondra. Sound design Ursula Sereghy. Hudba Martin Hůla. Zdroje audioukázek: Seznam Zprávy – podcast Ptám se já, Český rozhlas Radiožurnál, ČT24, TV Nova, CNN Prima NEWS, Vláda ČR (vlada.gov.cz).

Hovoří politolog Michal Pink z brněnské Masarykovy univerzity.

Natočeno 2024. Webová premiéra 20. 9. 2024 (Seznam Zprávy, 5:59 h.; 25 min.).

Lit.: Šafaříková, Kateřina: Volbami cloumá velká politika, reálně ale kraje ovlivňují 3 oblasti, říká politolog. In web Seznam Zprávy, 20. 9. 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Češi jdou dnes opět k volbám. Výběr nových krajských zastupitelů a třetiny Senátu se odehrává za mimořádných okolností. Je to jen pár dní, co se zemí prohnaly ničivé povodně. Ovlivní to smýšlení voličů? A jak důležité je regionální klání rok před volbami do Poslanecké sněmovny? (…)

O krajské a senátní volby nebývá zdaleka takový zájem jako o volby do Poslanecké sněmovny nebo o ty prezidentské, a to se zpravidla odráží i v kampani. Ani ta letošní nebyla příliš výrazná, zato její závěr poznamenalo povodňové drama. V průběhu týdne se dokonce vedla debata o tom, zda by nebylo namístě volby odložit, k tomu ale politická reprezentace nakonec nepřistoupila.

Vláda se přiklonila k názoru té části právních expertů, podle nichž by odklad voleb způsobil více problémů a pochybností o legitimitě hlasování než jejich konání v původně stanoveném termínu. Počet volebních okrsků, které by mohly mít kvůli povodním reálné problémy s uspořádáním hlasování, je podle vládních představitelů malý a navíc mohou využít asistence ze strany Ministerstva vnitra. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)