Výroční průvodce rozhlasovou hrou

(Tisková zpráva ČRo)

Rozhlasová hra bývá někdy s jistou dávkou nadsázky nazývána královskou rozhlasovou disciplínou. Milovníci reportáží, koncertů nebo třeba dokumentů na to budou mít jiný názor. Pravda je, že je to obor náročný a ve svých nejlepších výsledcích sugestivní. V roce devadesátého výročí vysílání Českého rozhlasu jsme pro vás připravili cyklus věnovaný nejvýraznějším osobnostem, které se rozhlasové hře věnovali jako režiséři a autoři. Počínaje únorem vám každou druhu sobotu v 16 hodin představíme v půlhodinovém medailonku režiséra, respektive dramatika a v následujícím týdnu, v některém z vysílacích časů věnovaných rozhlasové hře, uvedeme hru svázanou s danou osobností.

V sobotu 2. února přiblížíme tvorbu Josefa Bezdíčka (30. 9. 1900 Hodonín – 6. 7. 1962 Teplice v Čechách). Z díla tohoto skutečného průkopníka rozhlasové tvorby jsme na 9. února vybrali jeho inscenaci hry Františka Kožíka Cristobal Colón. 16. února se vrátíme k osobnosti scénáristy, herce, podnikatele, filmového a také rozhlasového režiséra Přemysla Pražského (24. 7. 1893 Nýřany – 1. 8. 1964 Praha). Jeho režijní styl nám přiblíží 23. února inscenace slavné hry Alfreda de Musseta Lorenzaccio. V sobotu 2. března se budeme v našem cyklu věnovat Miloslavu Jarešovi (1. 12. 1903 Praha – 18. 7. 1980 Praha) a o týden později jsme do vysílání zařadili jeho inscenaci hry Otakara Theera Faëthon. Podobně jako začátky Josefa Bezdíčka je práce dalšího režiséra – Vladimíra Vozáka (10. 7. 1911 Olomouc – 24. 1. 1998 Brno) – ukotvená v brněnském studiu. Inscenaci dramatu Gabriely Preisové Její pastorkyňa v režii Vladimíra Vozáka vysíláme 23. března.

V průběhu celého roku pak připomeneme umění Jiřího Horčičky, Josefa Červinka, Aleny Adamcové, Jaroslavy Strejčkové, Josefa Melče, Olgy Zezulové, Karla Tachovského, Karla Weinlicha, Jaromíra Ptáčka, Ludvíka Aškenazyho, Ludvíka Kundery, Miloše Rejnuše, Františka Pavlíčka, Antonína Přidala, Zdeňka Svěráka, Daniely Fischerové, Milana Uhdeho, Josefa Henkeho, Jana Bergra, Jiřího Rolla, Josefa Hlavničky, Jana Vedrala, Michala Lázňovského a Přemysla Ruta.

Na jednotlivých medailoncích se budou podílet např. Michal Bureš, Alena Zemančíková, Jan Vedral, Rudolf Matys, Oldřich Knitl a další.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)