Z pamětí zvonařky 1/5 (2014)

Četba na pokračování o osudech zakladatelky slavné zvonařské dílny v Brodku u Přerova Laetitie Dytrychové (10. 1. 1919 – 12. 4. 2006). Připravil  Milan Švihálek. Scénář a dramaturgie Michal Bureš. Redaktor Jan Sulovský. Zvukový mistr Ladislav Reich. Hudební spolupráce Antonín Schindler. Použitá hudba The Frames (In The Deep Shade). Režie Michal Bureš.

Čte Hana Maciuchová.

Nastudoval ČRo Olomouc 13. – 16. 10. 2014 (RS40 Karlín). Premiéra 24. – 28. 12. 2014 (ČRo Olomouc, 18:05 – 18:30 h.). Repríza 6. – 10. 7. 2015 (ČRo 2 Praha, 22:00 h.); 26. – 30. 6. 2019 (ČRo Plus, 23:33 h.).

Lit.: Sýbová, Kristýna: SERIÁL. Milan Švihálek: Z pamětí zvonařky. In web ČRo Plus, 27. červen 2019 (článek). – Cit.: Životní příběh Laetitie Dytrychové (1919-2006), spoluzakladatelky významné české rodinné zvonařské dílny. Čte Hana Maciuchová.

Laetitie se narodila v polských Gieraltovicích jako třetí dítě do rodiny Augustina Valáška. Rané dětství prožila ve východním Polsku, kde měl otec rozsáhlý statek a polnosti. Většinu života ale strávila v Čechách, kam musela rodina v neklidné meziválečné době utéct.

Novým domovem se jim stala usedlost Červený dvůr nedaleko Krnova. Otec dokázal i zde znovu uvést do provozu velké hospodářství a statek, Laetitie začala studovat na českých školách. Pak ale přišel konec 30. let.

Německá okupace přinesla nepříjemnosti i do rodiny Valášků: sourozenci i otec byli vězněni a rodina žila ve stálém strachu a nedostatku. Také museli opustit své rodinné sídlo, nové bydliště našli v Brodku u Přerova.

Z dílny na EXPO

Ještě před koncem války se Laetitie setkává s Josefem Dytrychem, s ním založí rodinu a o něco později také zvonařskou dílnu. Tato dílna z Brodku u Přerova, z níž vyšel první zvon v květnu roku 1950, patří dnes k největším zvonařským dílnám v Evropě. Zvony zde odlité znějí po celém světě.

Cesta manželů Dytrychových ke zvonařskému řemeslu ale nebyla jednoduchá. Josef se musel práci s kovem sám učit a sám také vytvořil nejvhodnější slitiny a postupy výroby. Po jeho smrti v roce 1965 převzala vedení dílny Laetitie a pokračovala v rozvoji brodecké zvonařské tradice. V současnosti vedou zvonařskou dílnu potomci zakladatelů.

Dcera Marie navíc doplnila rodinnou značku o výrobu zvonkoher, z nichž také vytvořila unikát: v Brodku se nachází největší zvonkohra ve střední Evropě. Rodinná firma má stálou zvonařskou expozici v přerovském Muzeu Komenského, rovněž vystavovala na světové výstavě EXPO. V roce 2014 udělil prezident republiky majitelům medaili za zásluhy v hospodářské oblasti.

Pětidílnou četbu na pokračování napsal Milan Švihálek, pro rozhlas upravil a režii měl Michal Bureš. Účinkuje Hana Maciuchová. Natočeno v roce 2014.

Lit.: Švihálek, Milan: Milan Švihálek: Z pamětí zvonařky (5/5). In web ČRo 2 Praha, červenec 2015 (článek). – Cit.: Zvonařské řemeslo patří k nejnáročnějším na světě. Tajemství výroby si zvonařské rody předávají z generace na generaci. A přece se v naší zemi narodil muž, který dokázal tajemství odlévání zvonů odhalit bez pomoci předků. 

Josef Dytrych z Brodku 

Josef Dytrych z Brodku u Přerova odlil svůj první zvon 1. května 1950. Od té doby vyrobila zvonařská dílna, která nese jeho jméno, více než 7600 zvonů. Po jeho smrti v roce 1965 pokračovala v odlévání zvonů manželka Laetitie Dytrychová (1919–2006).  (…)

Obracela se na ní města a vsi z celé republiky, v nichž byly kostely zbaveny zvonů při válečných kontribucích. V 80. letech minulého století převzala rodinnou firmu pokračovatelka rodu Marie Tomášková-Dytrychová. To už bylo každý rok v Brodku odléváno na 1500 zvonů. 

Třetí rodinnou generací je zvonařka Laetitie Vránová-Dytrychová, které se podařilo rozšířit věhlas brodecké zvonařské dílny doslova do celého světa. Brodecké zvony zní třeba v japonské Hirošimě, americkém Texasu, ruském Jakutsku, kanadském Vancouveru, jihoafrickém Kapském Městě, v Austrálii, Itálii, Polsku, Rakousku, Německu, Švédsku, Irsku a dalších zemích. 

Unikátní zvony
- dar pro papeže Jana Pavla II. při jeho 1. návštěvě u nás
- zvony v chrámu sv. Víta v Praze
- největší zvon od konce 1. světové války: 3,4kg Urban v bardějovské bazilice sv. Egídia

Život v dílně nikdy neutichne 

Život ve zvonařské dílně prakticky nikdy neutichá. V Brodku u Přerova je dnes k dispozici celkem pět slévárenských pecí, které odlévají nejen zvony, ale i další výrobky přesného lití. Tato moderní technologie umožnila rozšířit sortiment slévárny a nabídnout dokonale lité výrobky nejširší veřejnosti.  

Největším divadlem je vždy samozřejmě odlévání zvonu. Tato vzrušující scéna byla popsána v knize Jak se rodí zvony, z níž Milan Švihálek připravil pětidílnou četbu na pokračování nazvanou Z pamětí zvonařky.  

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)