Panoptikum starých kriminálních příběhů 1/5 (2014)

Jiří Marek. Četba na pokračování. Kriminální případy policejního rady Vacátka a jeho detektivů z pražské Čtyřky. Připravil Dominik Mačas. Režie Miroslav Buriánek.

Účinkuje Bronislav Kotiš.

Nastudoval ČRo Plzeň v roce 2014. Premiéra 9. – 13. 2. 2015 (ČRo 2 Praha, 22:00 h.). Repríza 18. – 22. 7. 2016 (ČRo 2 Praha, 22:00 h.).

Obsah: 1. Arcivévoda. – 2. Arcivévoda II. – 3. Spravedlnost. – 4. Žhář – 5. Žhář II.

Lit.: anonym: Jiří Marek: Panoptikum starých kriminálních příběhů (1/5). In web ČRo 2 Praha, červenec 2016 (článek). – Cit.: Arcivévoda. Nezfilmovaný případ policejního rady Vacátka poslouchejte do pondělí 25. července 2016.

Panoptikum starých kriminálních případů je první knihou z trilogie Jiřího Marka. Už při prvním vydání (1968) zaujala originálními zápletkami, nostalgickou atmosférou první republiky, světa pánů inspektorů a jejich galérky, ale i osobitým humorem. Příběhy volně vycházejí ze skutečných případů. Autora k nim inspirovaly soudničky novináře Františka Gela.

V seriálu na pomezí rozhlasové hry a dokumentu Historie českého zločinu můžete slyšet i dva skutečné případy policejního rady Vaňáska, který byl filmovému Vacátkovi předobrazem. Konkrétně se jedná o případy Smrt oznámila kukačka a Bílý jed

Lit.: Kočík, René: Mordparta ze Čtyřky na stopě zločinu. In Týdeník Rozhlas 7/2015 (článek). – Cit.: Že nevíte, kdo byl Josef Vaňásek? A co třeba policejní rada Vacátko? Ano, právě prvně zmiňovaný byl předobrazem slavné literární postavy v příbězích Jiřího Marka. Proslulé povídky se dočkaly seriálového i filmového zpracování, které patří k rotujícím stálicím programu všech televizních kanálů. Stanice Dvojka nyní přichází s verzí rozhlasovou – Panoptikum starých kriminálních příběhů odvysílá coby pětidílnou četbu na pokračování, kterou v plzeňském rozhlase s hercem Bronislavem Kotišem nastudoval režisér Miroslav Buriánek.

Soubor Panoptikum starých kriminálních příběhů je první knihou z třídílné série spisovatele Jiřího Marka. Doplňují ji Panoptikum hříšných lidí a Panoptikum Města pražského. Soubor obsahuje více či méně slavné případy vrchního policejního rady Knotka, jeho nástupce rady Vacátka a členů pražské mordparty. V každém příběhu díky jemnému humoru a jazykovému mistrovství autora ožívá především nostalgický svět prvorepublikové Prahy a jejích tehdejších periferií spolu s řadou osobitých postav, které prožívají všední dramata s nešťastnými, ale někdy i se šťastnými konci. Jiří Marek přiznával, že náměty k povídkám mu naservíroval tehdejší soudní reportér František Gel, který mu vyprávěl příběhy z pražského podsvětí a také o práci kriminalistů za první republiky.

Na televizní obrazovce policejního radu Vacátka nezapomenutelně ztvárnil Jaroslav Marvan. Komu však za tuto charismatickou postavu vděčíme ve skutečnosti? Josef Vaňásek (1877-1938) byl významný český kriminalista. K policii nastoupil v roce 1904, roku 1923 byl jmenován vrchním policejním radou a v této funkci působil až do své smrti v roce 1938. Stal se přednostou na takzvané Čtyřce, šéfoval tedy IV. bezpečnostnímu oddělení. Pod jeho pravomoc spadala veřejná bezpečnost, mravnostní policie, policejní věznice, ztráty a nálezy i Všeobecná kriminální ústředna. Mezi pražskou galerkou měl podle pamětníků velký respekt. I ti největší lumpové o něm prý s respektem mluvili jako o spravedlivém, neohroženém, ale lidském vyšetřovateli. Rada zkrátka znal své hříšníky dokonale a občas mezi ně zavítal i do legendární Jedové chýše. Ve dvacátých letech se Vaňásek stal československým zástupcem v tehdejším Interpolu. A byl jedním z mnoha, kteří už v té době tvrdě bojovali proti „kokainovému zlořádu“. Kdoví, možná si teď Dvojku naladí i plukovník Komorous…

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)