Obyčejný život 1/5 (1968, 2020)

Karel Čapek. Četbu na pokračování připravil Lumír Komárek. Režie Miloslav Jareš.

Účinkuje Vladimír Šmeral.

Natočeno 1968 (1 díl cca 29 min.).

Vydala Radiotéka 12. 6. 2020 (MP3).

Čapek Karel - Obyčejný život - Anotace TRPozn.: Noetická trilogie Hordubal – Povětroň – Obyčejný život prozaika, žurnalisty, dramatika, esejisty, překladatele a kritika Karla Čapka (1890-1938) představuje bezesporu jeden z uměleckých vrcholů autorovy tvorby. Třetí díl trilogie, román Obyčejný život, vyšel roku 1934 a patří k Čapkovým zásadním prózám noetickým, v nichž si autor klade otázku ohledně povahy pravdy a možností jejího poznání.

Hrdinou románu je průměrný železniční úředník, který se na sklonku svého života pokusí popsat běh svého „obyčejného“ života. Když jej vypoví, začne sám se svým pohledem vést stále vášnivější spor o to, kým vlastně byl, jaký život skutečně žil. Postupně v sobě nachází jakoby přehlížené motivy svých činů, jakési skryté osoby, které se zdají z rámce obyčejného života vybočovat. Každý lidský život, i ten zdánlivě nejobyčejnější, je ve skutečnosti bohatý a složitý, všichni žijeme jen jednu ze svých možností. Ale i ty neuskutečněné možnosti nám pomáhají porozumět druhým lidem a chápat jejich životní příběhy. (anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)