Kopytem do hlavy 1/10 (2016)

Joyce Cary.Četba na pokračování. Groteskní román angloirského autora první poloviny 20. století líčí tragikomický příběh starého malíře. Z vlastního překladu připravil Jiří Josek. Režie Hana Kofránková.

Účinkuje Jan Kanyza.

Natočeno 2016. Premiéra 10. – 14. a 17. – 21. 10. 2016 (ČRo 3 Vltava, 10 x cca 27 min).

Lit.: anonym: Joyce Cary: Kopytem do hlavy (2/10). In web ČRo 3 Vltava, říjen 2016 (článek). – Cit.: Groteskní kniha irského spisovatele vypráví osud nonkonformního umělce, jehož prokletím je právě to, že je umělcem. Je to brilantní mozaika absurdna, komična a úchvatného světa malířových představ. Kniha vyšla v češtině poprvé v roce 1984 v nakladatelství Odeon.

Z vězení se navrátivší Gulley Jimson, kleptoman, výtržník a recidivista je také malířem a disponuje promrhaným talentem. Jeho povaha představuje postrach pro každého a v každé situaci. Cynický umělec se musí vypořádat se starými dluhy a starým podvodem, jenž byl na něm spáchán. Ukáže se však, že to s podvodem nebude zas až tak horké – přesto má v plánu získat alespoň studie svých starých obrazů. Jimsonovi se po množství peripetií podaří namalovat obdivovaný obraz na zeď kaple, která však musí být spolu s novým obrazem zbourána. Takřka neustále se na spletité pouti svým osudem perou dvě Jimsonovy tváře – ta cynická, výtržnická a neschopná, a ta umělecká, romantická a nadaná.

Joyce Carry se narodil v Irsku roku 1888. V 1. světové válce sloužil u Červeného kříže na Balkáně. Po návratu do Anglie vstoupil do nigerijského pluku, který bojoval s tehdy německou africkou kolonií Kamerunem. V roce 1916 byl raněn. Vrátil se do Británie a stal se spisovatelem. Z jeho dosti rozsáhlého díla využívajícího životních zkušeností a irských motivů, byla do češtiny Jiřím Joskem přeložena jen jediná – Kopytem do hlavy. Joyce Carry zemřel roku 1957 po dlouhém utrpení, které mu způsobovala nervová nemoc, omezující ho v pohybu.

Román Kopytem do hlavy (Horse´s Mouth) byl roku 1958 zfilmován. Režisérem byl Ronald Neame a scénář napsal a hlavní roli v něm hrál slavný anglický herec Alec Guiness.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)