Kuře melancholik 1/5 (2017)

Josef Karel Šlejhar. Četba na pokračování. Žal malých trhá srdce velkým vždy.Klasické dílo českého naturalismu popisuje krátký život dvou odstrčených bytostí – sirotka a jeho kuřete. Rozhlasová úprava Marek Horoščák. Zvukový mistr Josef Daněk. Dramaturgie Hana Hložková. Režie Lukáš Kopecký.

Čte Tomáš Kobr.

Nastudovalo Brno 11. 4. 2017. Premiéra 29. 5. – 2. 6. 2017 (ČRo 2 Praha, 20:04 h) v cyklu Četba pro celou rodinu.

Lit.: Kopecký, Lukáš: KUŘE MELANCHOLIK. In web Backstage Lukáš Kopecký, 13. 4. 2017 (článek). – Cit.: Novela z vesnického prostředí o utrpení osiřelého chlapce je pozoruhodnou ukázkou z tvorby vůdčího představitele českého naturalismu druhé poloviny devatenáctého století. Jako všichni naturalisté i Josef Karel Šlejhar vychází z pojetí člověka jako tvora, pro něhož zlo, sobectví a násilí jsou přirozené sklony, vítězícími nad city, obětavostí a pocitem soucitu. Člověk postrádající běžné lidské vztahy a lidskou účast, postrádá to nejdůležitější, co činí člověka člověkem. Krutý a mrazivý příběh malého chlapce, který se po smrti maminky stane všem přítěží.
Pro rozhlasové vysílání novelu upravil Marek Horoščák. Posluchači ji premiérově uslyší v rámci cyklu Četba pro celou rodinu. (…) Poslouchejte v týdnu od 29. května do 2. června v 19:00 na stanici ČRo Dvojka.

Lit.: Hložková, Hana:  Josef Karel Šlejhar: Kuře melancholik. In web ČRo 2 Praha, květen 2017 (anotace). – Cit.:  Pětidílná četba na pokračování z prózy Kuře melancholik se odehrává na konci 19. století na prosperujícím venkovském statku, kde právě zemřela mladá hospodyně. Zanechala po sobě muže, ale i sotva čtyřleté dítě, prostřednictvím kterého Josef Karel Šlejhar vypráví příběh o dvou odstrčených bytostech – chlapci a jeho kuřeti. Dnes již klasické dílo českého naturalismu bylo vydáno v roce 1889. Je pozoruhodné nejen sugestivním líčením nepříznivé situace, do které se po úmrtí matky náhle dostává její syn, ale také sarkastickým komentářem vůči osobám, trápícím bezbranné tvory.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)