Černý kapitán (2005)

Z pamětí amerického detektiva Léona Cliftona připravil Petr Turek. Archivní nahrávky Orchestru Bennie Motena vybral Petr Mandel. Režie Vlado Rusko.

Účinkuje Pavel Soukup.

Připravil Český rozhlas v roce 2005 (2006?) pro cyklus Pokračování za pět minut.

Lit.: Turek, Petr: Z pamětí amerického detektiva Léona Cliftona. In web ČRo 8. 7. 2005 (anotace). – Cit.: K letnímu schématu stanice ČRo 3 – Vltava patří již tradičně pořad s názvem Pokračování za pět minut.

V rámci tohoto cyklu měli naši posluchači již několikrát možnost naslouchat barvitým dobrodružstvím nejlepšího amerického detektiva Léona Cliftona. Příběhy s lákavými názvy jako V opiovém doupěti, Hotel U dvanácti mrtvých či Tajemství rodinné hrobky se těšily dobrému ohlasu, takže můžeme pokročit k příběhu novému – jmenuje se Černý kapitán.

Více než dvousetsvazková (uvádí se, že celkově vyšlo 228 pokračování) série příběhů detektiva Léona Cliftona začala vycházet někdy kolem roku 1910 a stala se synonymem pro tzv. brakovou literaturu. Autorství tohoto cyklu zůstává dodnes záhadou – za jednoho z možných původců je považován učitel Alfons Bohumil Šťastný (1866-1922), autor stovek titulů nejrůznějších žánrů populární četby. Před první světovou válkou vycházely „cliftonky“ u nakladatele R. Storcha pod názvem Detektivní novely dle zápisků amerického detektiva Léona Cliftona (v týdenních intervalech). Ve dvacátých až čtyřicátých letech vydával Paměti Léona Cliftona nakladatel V. Palán, opět jeden sešitek týdně.

Rozhlasové zpracování dalšího Cliftonova napínavého příběhu začíná děsivým výčtem a úctyhodnou dedukcí lékařů: Chicagské denní listy přinášejí vzrušující zprávy o příšerných nálezech. Ve studni domu v 15. avenue nalezena lidská hlava. V ulici 23. objevili ve sklepě chodidlo lidské nohy. V zákoutí chodby domu v ulici 27. dvě ruce, odříznuté v předloktí. Pod sedadlem pouliční dráhy lidské srdce a žaludek. V novostavbě v ulici 37. noha od kyčle ke koleni. Z toho, že zuby nalezené hlavy byly silně zažloutlé, usoudili lékaři, že patřila člověku, který mnoho žvýkal tabák. Srdce bylo proraženo ostrým nástrojem; patrně byl onen nešťastník proboden. Než minul týden od nálezu hlavy, přibylo do pitevního ústavu k dosavadním částem, uloženým zde v líhu, ještě několik jiných. Z toho všeho podařilo se lékařům sestaviti neúplné tělo muže zdravého, asi čtyřicetiletého. V žaludku jevily se stopy hojného pití silné lihoviny – patrně rumu. A protože námořníci žvýkají tabák a pijí rum, vyslovena domněnka, že zavražděný byl nebo aspoň býval námořníkem.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)