Má veselá jitra 1/4 (1990)

Ivan Klíma. Četba na pokračování. Četbu na pokračování ze stejnojmenné povídkové knížky připravil Jiří Hubička. Režie Marie Texelová.

Čte Pavel Soukup.

Natočeno 1990. Repríza 1. dílu 25. 2. 2021 (ČRo 2 Praha, 22:00 h.); 4. dílu 26. 3. 2023 (ČRo Olomouc, 18:04 h.) v cyklu Počteníčko. Repríza 2. dílu 10. 10. 2023 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.) k Mezinárodnímu dni samizdatu.

Obsah: Část 1.- Povídka šmelinářská (25 min.) – Část 2.- Povídka zlodějská (26 min.) – Část 3.- Povídka bláznovská I (27 min.) – Část 4.- Povídka bláznovská II (30 min.).

Lit.: anonym: Ivan Klíma: Má veselá jitra. Obyčejné i nezvyklé zážitky všedního dne. In web ČRo Olomouc, 27. březen 2023 (článek). – Cit.:  Autor ve svých povídkách líčí s nadhledem sobě vlastním každodenní události. Poslechněte si úryvky z jedné z nejčtenějších knížek autora. Můžete se těšit na Povídku šmelinářskou, zlodějskou a bláznovskou.

Jedna z nejčtenějších knížek spisovatele Ivana Klímy vznikala jako relaxace při práci na Klímově stěžejním románu Soudce z milosti. Autor s chutí, ironií, humorem a nadhledem sobě vlastním zpracoval do podoby povídek obyčejné i velmi neobyčejné zážitky všedního dne v jednom týdnu.

Je třeba připomenout, že ten týden prožil Ivan Klíma v polovině sedmdesátých let a kniha vyšla nejdříve jen v samizdatu, pak v roce 1979 v Torontu v 68 Publishers, českém nakladatelství manželů Škvoreckých, a nakonec v Londýně u Alexandra Tomského. Ten ji také po návratu do Prahy vydal v ohromujícím nákladu 155 000 výtisků. Byla to jedna z prvních knih zakázaného autora, která se objevila na trhu a Ivan Klíma si to velmi dobře pamatuje. (…)

Lit.: anonym: Hutka, Klíma, Kotrlá, Pecka a Gruša. Poslechněte si povídky ke Dni samizdatu! In web web ČRo 3 Vltava, 9. říjen 2023 (článek). – Cit.: Všechny pronásledované za autorství literárních či publicistických děl, za šíření svobodných myšlenek a za uchovávání kulturních hodnot připomíná Mezinárodní den samizdatu, který byl v roce 2016 ustanoven v pražské knihovně Libri prohibiti na 12. října. Vltavská Povídka se připojuje cyklem próz českých autorů, kteří v době normalizace nemohli oficiálně publikovat a jejich díla vycházela v samizdatových edicích.  (…)

Povídky Ivana Klímy (1931) z knihy Má veselá jitra nevznikly jako konvolut. „Vznikaly postupně a v podstatě náhodně,“ říká Ivan Klíma, „teprve ke konci mě napadlo, že by z nich mohl být docela čtivý a poněkud nevážný nebo dokonce úsměvný obraz naší bizarní doby a že povídky seřadím podle jednotlivých dní.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Četbu na pokračování ze stejnojmenné povídkové knížky připravil Jiří Hubička.

Část 1.- Povídka šmelinářská. (25 min.)
Část 2.- Povídka zlodějská (26 min.)
Část 3.- Povídka bláznovská I (27 min.)
Část 4.- Povídka bláznovská II (30 min.)

Účinkuje Pavel Soukup.
Režie Marie Texelová.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)