Zpráva o cestě do Saského Švýcarska 1/5 (2023)

Hans Christian Andersen. Četba na pokračování. Překlad Jaroslav Holoubek a Jelena Klare. Pro rozhlas připravil Michal Jareš. Režie Petr Gojda.

Čte Tomáš Havlínek.

Nastudoval ČRo Sever v roce 2023. Premiéra 1. dílu 11. 6. 2023 (ČRo Sever, 15:25 hod.; cca 10 min.) v rámci cyklu Kultura na severu. Uvedeno také jako rozšířený celek (116 min.) 9. 8. 2023 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.) v cyklu Pokračování za pět minut.

Pozn.: Cesta se uskutečnila v roce 1831. Andersen se tehdy vydal z Dánska přes Hamburk, Halle, Lipsko, Míšeň a Drážďany až do Česko-saského Švýcarska. Přes Pravčickou bránu doputoval do Hřenska a pak odplul parníkem po Labi zpět do Drážďan a odtud do Kodaně. (anotace)

Ad verze pro ČRo Sever: Četba na ČRo Sever obsahuje jen asi polovinu textů verze „Pokračování za 5 minut“ – ty, které se týkají návštěvy Saského Švýcarska počínaje odjezdem z Drážďan. (Je zde vynechán začátek popisující odjezd z Míšně, delší pobyt v Drážďanech i závěrečná pasáž – návrat do Drážďan.). Místy je upraven střih jednotlivých kapitol (náhodně zjištěn jeden případ, možná je jich víc). V této verzi je použita úplně jiná hudba (úvodní a závěrečná melodie včetně podkresu ohlášení kapitol).

Lit.: Jareš, Michal: Hans Christian Andersen: Zpráva o cestě do Saského Švýcarska. Cestovní deník dánského pohádkáře. In web ČRo 3 Vltava, 9. srpen 2023 (článek). – Cit.: V roce 1831 podnikl mladý, začínající dánský spisovatel Hans Christian Andersen cestu na jih do střední Evropy a přes Míšeň a Drážďany se dostal až do Českosaského Švýcarska. Dojmy ze svých cest zaznamenal v cestovním deníku. (…)

I po letech můžeme prožívat okouzlené a okouzlující dojmy pozdějšího pohádkáře z návštěvy Drážďan, z prohlídek kostelů i galerií, z návštěv u slavných literárních osobností, ale hlavně se s ním vydat do přírodních scenérií Saského Švýcarska, cestou po Labi i mezi skály.

Při jeho cestách pěšky, ve drožce i na lodi není nouze o historické exkurzy ani všednodenní historky. Příběhy třicetileté války se otiskují do názvů přírodních scenérií a krásná krajina se propisuje do duše básníka stejně mocně jako Raffaelova Madona na zdi. Celým textem pak prosvítá Andersenův zamyšlený duch obracející se od pozorovaného vždy k citovosti člověka i k obrazům veškerenstva.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)