Sírny kotol 1/5 (Sirný kotel, 2024)

Karol Horák. Četba na pokračování. Režie Stanislav Bilý.

Čte Peter Himič.

Natočeno 2024. Premiéra 8. – 12. 4 2024 (SRo Rádio Devín, 18:30 h.). Repríza 9. – 13. 4. 2024 (SRo Radio Devín, 13:00 – 13:30 h.).

Lit.: anonym: Čítanie na pokračovanie: Karol Horák / Sírny kotol. In web SRo Rádio Devín, 3. 4. 2024 (článek) – Cit.:  V knihe Sírny kotol sa vo zvýšenej miere – v porovnaní s predošlými prózami Karola Horáka – vyskytujú animálne motívy: žaba, havrany, sršne, labuť či pes. V navonok triviálnej každodennosti, pri kŕmení mačiek, chytaní fakultnej muchy či prepisovaní vedeckých textov, riešia Horákove postavy existenciálne problémy – samoty, prázdnoty, života a smrti. Horák dramatik sa v nich prejavuje prostredníctvom pozvoľnej gradácie konfliktu, ktorý neraz vyúsťuje do osobnej i kolektívnej katastrofy. Podobenstvo tvorí autor prostredníctvom zvieracieho sveta, ktorý je tomu nášmu, ľudskému, podobný aj vo svojej tragickosti. Napriek tomu nechýba v jeho tvorbe komika, predovšetkým jej ironický, groteskný či absurdný modus.

Táto kniha dokumentuje nielen poetologický a slohovo-typologický vývin autora, ale tiež evolúciu celej slovenskej literatúry od 70. rokov 20. storočia do nového milénia. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)