Krajina roztavených zvonů 1/6 (2024)

Jan Štifter. Četba na pokračování. Dramaturgie Martina Toušková. Zvukový mistr Michal Kolář, Roman Kamba. Režie Martina Schlegelová.

Účinkují Pavel Oubram, Dana Verzichová, Daniela Bambasová, Jiří Untermüller a David Krchňavý.

Nastudovaly České Budějovice v roce 2024. Premiéra 1. dílu 15. 4. 2024 (ČRo České Budějovice, ) v cyklu Podvečerní čtení.

Lit.: Toušková, Martina: Jan Štifter: Krajina roztavených zvonů. Velké drama z jihočeských Trhových Svinů, které v roce 1832 zasáhla epidemie cholery. In web ČRo České Budějovice, 19. duben 2024 (článek). – Cit.: Do jihočeských Trhových Svinů přichází v roce 1832 zákeřná nemoc. Lékař Jan Soukup ji má léčit, ale neví jak. Jisté je, že choroba je nakažlivá. Nemocné je potřeba izolovat, na což radnice není připravena. Z epidemie se stává politikum. Lidé lékaři umírají pod rukama, jeho milovaná Klára pije, aby zapomněla, že měla být matkou, ale není… O nenarozené dítě přišla před pár lety, kdy poklidné městečko zachvátil požár tak silný, že roztavil zvony na kostele… (…)

Inspiraci pro svůj příběh z „krajiny roztavených zvonů“ našel Jan Štifter ve starých letopisech. Byla v nich zpráva o řádění cholery v Trhových Svinech ve 30. letech 19. století, o spoustě mrtvých, mezi nimiž byli i autorovi předci, i krátká zmínka o lékaři, který odmítl léčit, protože nevěděl jak, a raději se zamkl doma.

„Začal jsem přemýšlet a fabulovat, co za tím asi mohlo být, když lékař v tak těžké chvíli odmítá plnit Hippokratovu přísahu. Možná láska, svinenská láska za časů cholery…“ říká Jan Štifter.

Velké drama z pera úspěšného českobudějovického spisovatele uvádíme v premiéře. Dramatizace vznikla ve studiu Českého rozhlasu České Budějovice v režii Martiny Schlegelové. Účinkují herci Jihočeského divadla Pavel Oubram, Dana Verzichová, Jiří Untermüller, Daniela Bambasová a David Krchňavý.

Příběh Krajina roztavených zvonů se objeví i ve stejnojmenné knížce, která v autorově domovském nakladatelství Vyšehrad vyjde v květnu. Doplňuje ho šest dalších textů a všechny společně mapují příběh jedné rodiny v sedmi generacích. Časový rámec tvoří 30. léta 19. století až 60. léta 21. století. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)