Tajnosti hradu Tollenšteina (2006)

O loupežnickém románu, parodii, literárním trhu a literárním braku 2. poloviny 19. století. S použitím studie (PhDr. Blanka Hemelíková), humoristického románu (August Nevšímala) a citací z Krvavého románu (Josef Váchal) připravila Lucie Barborková. Účinkují Vladimír Čech, Jaromír Meduna, Daniela Kolářová a Ivan Řezáč. Hudební spolupráce Petr Šplíchal. Režie Dimitrij Dudík.

Premiéra 25. 8. 2006 v rámci prázdninového cyklu Pokračování za pět minut (Vltava, 20:00 – 22:00 h.; 113 min.).

Pozn.: Parodické dílko Tajnosti hradu Tollenštejna vycházelo na pokračování v časopise Paleček v roce 1875. V 80. letech 19. století se v Palečku na dobré úrovni uplatňovala satira, týkající se především literárních, uměleckých i společenských problémů, někdy i politického života, ačkoli měl časopis v podtitulu „humoristický týdeník nepolitický“.

V roce 1875 časopis Paleček spolu s Josefem Štolbou rediguje Augustin Nevšímal. Tato redakce výrazněji reaguje na postoje a výhrady tehdejší literární kritiky a využívá nové příležitosti parodovat styl soudobých populárních autorů, např. Julese Verna. V této oblasti vyniká právě Nevšímal, který v Tajnostech hradu Tolenštejna neparoduje pouze styl, naráží také na otázku literárního trhu.

August Nevšímal byl úspěšný hlavně jako epigramatik a autor doprovodných veršů ke kresbám, s jeho jménem se setkáme i ve Wernischově antologii zapomenutých básníků Zapadlo slunce za dnem, který nebyl. Své prozaické práce shrnul do souborů Humor rodného kraje a Humor života. Ten obsahuje také parodii na tehdy módní kolportážní romány Tajnosti hradu Tollenštejna.

August Nevšímal zemřel v Praze 27. 6. 1916, je pohřben na Olšanském hřbitově. K devadesátému výročí úmrtí tohoto zcela zapomenutého autora oživíme jeho „velezajímavý román Tajnosti hradu Tollenštejna“s použitím studie Blanky Hemelíkové, která jeho život a dílo pro Ústav pro českou literaturu prozkoumala a vynesla na světlo z depozitáře časopisů.

Zdroj

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)