Nepaměti 1/5 (2011)

Ludvík Vaculík. Četba na pokračování. Pro rozhlas připravila a režie se ujala Eva Lenartová. Mistr zvuku Marek Hoblík.

Čte Ludvík Vaculík.

Nastudoval ČRo Ostrava v roce 2011. Premiéra 27. 6. – 1. 7. 2011 (ČRo 2 Praha, 22:05 h.; 5 x 25 min.). Repríza 2. – 6. 1. 2017 (ČRo 2 Praha, 22:00 h.); 6. – 10. 9. 2018 (ČRo Plus, 23:33 h) v cyklu Radiokniha.

Lit.: Vaculík, Ludvík (sic!): Ludvík Vaculík: Nepaměti (1/5). In web ČRo 2 Praha, leden 2017 (článek + ukázky k poslechu). – Cit.: V roce 1969 napsal autor text, který opět popudil tehdejší vrchnost a zaktivizoval tajnou policii (Deset bodů adresovaných federální vládě, Federálnímu shromáždění ČSSR, České národní radě, Vládě České socialistické republiky a ÚV KSČ).

Zahrnuje například odmítnutí okupace v srpnu 1968, nesouhlas s cenzurou, odmítnutí vedoucí úlohy komunistické strany nebo zdůraznění práva na nesouhlas „s císařem a vládou“. 10 bodů zformuloval Ludvík Vaculík na výzvu svých přátel. V této četbě (Nepaměti) historii vzniku podrobně popisuje.

Velké nároky na posluchače?

Nepaměti jsou zprávou o vzdálené době, ale taky ukázkou brilantního, nezaměnitelného autorova stylu. Schopnost zkratky, přesné používání slov v neobvyklých souvislostech, inteligentní vtip – to vše klade i velké nároky na posluchače i čtenáře.

Oba pak zažijí příjemné zadostiučinění, když začnou vnímat rytmus a způsob psaní a myšlení autora. Je třeba taky konstatovat, že stále přítomen v Nepamětech je malíř Vlastimil Beneš, který do knihy vstupuje rovnou z barevného přebalu prvního vydání.

Cyklus autorského čtení nevznikal obvyklou cestou v tichu rozhlasového studia. Ale díky ochotě Ludvíka Vaculíka a laskavosti Madly Vaculíkové v obývacím pokoji na známé adrese v pražské Veletržní ulici.

Lit.: anonym: Od 27. června vysíláme četbu Ludvík Vaculík: Nepaměti. In web ČRo 2 Praha, červen 2011 (článek). – Cit.: Titulem připomínajícím básnický oxymóron opatřil svou knihu sám autor, tedy Ludvík Vaculík. Deníkové zápisy v ní sebrané přerývavě, neboť některé stránky skončily v šanonech komunistické policie, zachycují čas soukromý i veřejný mezi roky 1969 a 1972.

V roce 1969 vznikl text, jež opět popudil tehdejší vrchnost a zaktivizoval tajnou policii – Deset bodů adresovaných federální vládě, Federálnímu shromáždění ČSSR, České národní radě, vládě České socialistické republiky a ÚV KSČ. Zahrnuje například odmítnutí okupace v srpnu 1968, nesouhlas s cenzurou, odmítnutí vedoucí úlohy komunistické strany nebo zdůraznění práva na nesouhlas „s císařem a vládou“. 10 bodů zformuloval Ludvík Vaculík na výzvu svých přátel a v Nepamětech historii vzniku docela podrobně popisuje.

Nepaměti jsou ovšem nejen zprávou o čtyři desítky let vzdálené době, ale také ukázkou brilantního, nezaměnitelného autorova stylu. Schopnost zkratky, přesné používání slov v neobvyklých souvislostech, inteligentní vtip – to vše klade jisté nároky na čtenáře i na posluchače. Oba pak zažijí příjemné zadostiučinění, když začnou vnímat rytmus a způsob psaní a hlavně rytmus a způsob myšlení Ludvíka Vaculíka.

Je třeba taky konstatovat, že stále přítomen v Nepamětech je malíř Vlastimil Beneš, jenž do knihy vstupuje rovnou z barevného přebalu prvního vydání.

Cyklus autorského čtení nevznikal obvyklou cestou v tichu rozhlasového studia, ale díky ochotě Ludvíka Vaculíka a laskavosti Madly Vaculíkové v obývacím pokoji na známé adrese v pražské Veletržní ulici. A bylo to natáčení více než příjemné. Ludvík Vaculík je skvělý interpret a vtipný komentátor a glosátor (což taky zachytil rozhlasový mikrofon), takže i pro autory rozhlasového pořadu bylo natáčení především zážitkem přátelským a literárním.

Pětidílnou Četbu na pokračování připravili pro Dvojku Českého rozhlasu z knihy deníkových záznamů Nepaměti redaktorka Eva Lenartová, mistr zvuku Marek Hoblík a spisovatel a publicista Ludvík Vaculík.

Vysíláme v týdnu od 27. do 30. června. Pátý, tedy poslední, díl pak vysíláme výjimečně až v sobotu 2. července, a to z důvodu páteční reprízy Silvestrovské abecedy. Poslouchejte vždy ve 22:05 hodin.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)