Piráti se nerozpustí a dál budou loupit přízeň voličů (2020)

Petr Hartman. Komentář.

Natočeno 2020. Premiéra 8. 1. 2020 (ČRo Plus, 3 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Hartman, Petr: Petr Hartman: Piráti se nerozpustí a dál budou loupit přízeň voličů. In web ČRo Plus, 8. leden 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Když se daří, je potřeba skončit a založit ještě lepší projekt. Zhruba v tomto duchu se nese anketa na internetovém fóru Pirátů.

Vyvolat podobné hlasování o rozpuštění strany není složité. Každý člen ho může navrhnout.

Piráti se k této věci nevyjadřují ve své historii poprvé. Došlo k tomu opakovaně a strana se dosud nerozpustila. Proto není potřeba brát ankety tohoto typu příliš vážně. Samozřejmě za předpokladu, že k nim podobně přistupuje většina členů pirátské strany. V opačném případě by na blížícím se celostátním fóru nevolili nové vedení. Rozhodovali by o zániku strany a dělbě kořisti.

Za ni lze s nadsázkou považovat slušný balík peněz, který Piráti získali za dosažené úspěchy v nejrůznějších typech voleb. Přitom v roce 2010 na něj hleděli z velké dálky a zdál se nedosažitelný. Ve sněmovních volbách se tehdy nedostali přes jedno procento.

Za sedm let se z Pirátů stala třetí nejsilnější strana v zemi, alespoň podle získaných hlasů ve volbách, které jim umožnily obsadit 22 křesel v Poslanecké sněmovně. O tom, že nešlo o ojedinělý příklon voličů k nim, se přesvědčili ve volbách komunálních v roce 2018 a v loňských do Evropského parlamentu. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)