Konec známkování (2023)

Ivan Hoffman. Glosa.

Natočeno 2023. Premiéra 22. 3. 2023 (ČRo Plus, 3 min.) v cyklu Glosa Plus.

Lit.: Hoffman, Ivan: Ivan Hoffman: Konec známkování. In web ČRo Plus, 22. březen 2023 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: Ministerstvo školství se chystá plošně zrušit známkování žáků prvních až třetích tříd. Stresem ze známek by už měli trpět pouze malí nešťastníci ve školním roce 2025/26, pak už známky nahradí kriteriální hodnocení.

Jelikož si je ministerstvo vědomo, že si většina občanů konec známkování nepřeje (v některých anketách jsou uvědomělí pouze dva lidé z deseti), bude třeba kromě převýchovy učitelů, přeškolit i dospělce, poškozené v minulosti stresem ze známkování.

Pokud ovšem experti s osvětou neuspějí, nic se nestane. Stát běžně většinový názor občanů ignoruje, neboť ví lépe než občané, co je pro ně dobré.

Pokud vědci zjistili, že známkování je stresující, pravděpodobně měli na mysli stres ze známek špatných, protože například jedničky prakticky nestresují.

A pokud chtěli školní myslitelé zabránit tomu, že se žáci mezi sebou porovnávají, nestačilo by pohlížet na známky jako na citlivé osobní údaje a známkovat školáky v utajeném režimu? Tím by vedle stresu odpadla i nezdravá soutěživost. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)